Някои ще си кажат, че тази рецепта не е за тях, защото не разполагат с метални формички - фунийки. Не се притеснявайте! И аз нямах. Просто взех една голяма алуминиева тава за еднократна употреба. Нарязах я с ножица на квадрати с размер 10х10 см. Навих ги на фунийки и... Voilà ce dont je parle! Хич не ви трябва да обикаляте целия град за формички.
Другото е лесно. Само следвайте точно рецептата:
Необходими продукти за тестото:
- 5 яйца,
- 1 кофичка (400 гр.) кисело мляко,
- 1 пак. амонячна сода,
- 1 1/2 чаена чаша пудра захар,
- 3/4 чаена чаша свинска мас (разтопена) и олио, в пропорция 1:1
- ванилия
- брашно
Начин на приготвяне:
От продуктите се омесва меко тесто.
Разточва се на лист с дебелина около 5 мм.
Листа се нарязва по дължина на ленти с широчина около 1 см.
Лентите се навиват на фунийките, като се започва от върха. Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна до порозовяване. Оставят се да изстинат и се пълнят с изстиналия кокосов крем.
Необходими продукти за крема:
4 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 л. прясно мляко
6 с.л. лъжици брашно.
1/2 пакетче краве масло.
100 гр. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
900 м.л. мляко се поставя в тенджера да заври. Намалявате огъня и добавяте захарта, при непрекъснато бъркане добавяте и разбитото с останалото мляко и яйцата брашно. След като се сгъсти го отстранявате от огъня и добавяте маслото, кокосовите стърготини и ванилията. Изчаквате да изстине и пълните фунийките с помощта на сладкарски пош.
Ако не разполагате с пош, същата работа може да свърши и малка бутилка от минерална вода тип "фитнес". Отстранявате похлупачето и дъното на бутилката, пълните я с крем и имате импровизиран вариант на пош.
Напълнените фунийки подреждате изправени за да не изтече крема. След около час допълвате (тестото ще поеме част от крема) и "потапяте" в смлени орехи или други ядки.
Хубаво е преди сервиране да изчакате поне 12 часа. Фунийките ще омекнат и ще станат още по-вкусни.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Коледни мъфини с канела, мед и мандарини
Рецепта на деня: Диетичен сладкиш с мюсли, сушени плодове и ябълки
Рецепта на деня: Лек сладкиш „Фантазия“ с бишкоти и маскарпоне
Коментари