IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
10:44 | 17 декември 2018
Обновен: 03:07 | 25 април 2024

Рецепта на деня: Коледни фунийки с кокосов крем

Те са не само красиви, но и много вкусни

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Коледни фунийки с кокосов крем

Някои ще си кажат, че тази рецепта не е за тях, защото не разполагат с метални формички - фунийки. Не се притеснявайте! И аз нямах. Просто взех една голяма алуминиева тава за еднократна употреба. Нарязах я с ножица на квадрати с размер 10х10 см. Навих ги на фунийки и...  Voilà ce dont je parle! Хич не ви трябва да обикаляте целия град за формички.

 

Другото е лесно. Само следвайте точно рецептата:

 

Необходими продукти за тестото:

 

  • 5 яйца,
  • 1 кофичка (400 гр.) кисело мляко,
  • 1 пак. амонячна сода,
  • 1 1/2 чаена чаша пудра захар,
  • 3/4 чаена чаша свинска мас (разтопена) и олио, в пропорция 1:1
  • ванилия
  • брашно

Начин на приготвяне:

 

От продуктите се омесва меко тесто.

 

Разточва се на лист с дебелина около 5 мм.

 

Листа се нарязва по дължина на ленти с широчина около 1 см.

 

Лентите се навиват на фунийките, като се започва от върха. Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна до порозовяване. Оставят се да изстинат и се пълнят с изстиналия кокосов крем.

 

 

 

Необходими продукти за крема:

 

4 яйца

1 1/2 чаена чаша захар

1 л. прясно мляко

6 с.л. лъжици брашно.

1/2 пакетче краве масло.

100 гр. кокосови стърготини

 

Начин на приготвяне:

 

900 м.л. мляко се поставя в тенджера да заври. Намалявате огъня и добавяте захарта, при непрекъснато бъркане добавяте и разбитото с останалото мляко и яйцата брашно. След като се сгъсти го отстранявате от огъня и добавяте маслото, кокосовите стърготини и ванилията. Изчаквате да изстине и пълните фунийките с помощта на сладкарски пош.

 

Ако не разполагате с пош, същата работа може да свърши и малка бутилка от минерална вода тип "фитнес". Отстранявате похлупачето и дъното на бутилката, пълните я с крем и имате импровизиран вариант на пош.

 

Напълнените фунийки подреждате изправени за да не изтече крема. След около час допълвате (тестото ще поеме част от крема) и "потапяте" в смлени орехи или други ядки.

 

Хубаво е преди сервиране да изчакате поне 12 часа. Фунийките ще омекнат и ще станат още по-вкусни.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Коледни мъфини с канела, мед и мандарини

 

Рецепта на деня: Диетичен сладкиш с мюсли, сушени плодове и ябълки

 

Рецепта на деня: Лек сладкиш „Фантазия“ с бишкоти и маскарпоне

Коментари

Новини Варна