IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
10:02 | 19 декември 2018
Обновен: 15:48 | 29 март 2024

Градове на вода: В Малмьо хората общуват на 150 езика

Наричат тихия град на викингите „малкият брат“ на Копенхаген

По материала работи: Пламен Янков
Градове на вода: В Малмьо хората общуват на 150 езика

Старият град.  

 

 

Наричан „малкият брат“ на Копенхаген, шведският град Малмьо често е подценяван за сметка на датската столица, която се намира само на 20 минути път с влак. Двата града са част от т.нар. регион Йоресун и са свързани посредством най-дългия мост над водна площ в Европа. Малмьо обаче е естествено продължение на шареното разнообразие на Копенхаген, един своеобразен мултикултурен център, съчетаващ екзотичния изток със студения северозапад. На пръв поглед този град не е като атрактивните дестинации. Той не е и първият в списъка за посещения в Скандинавия. Студ, сняг и ново място, на което да създадете спомени, които дълго ще останат в паметта ви.  В Малмьо хората общуват на 150 езика, тъй като тук могат да се срещнат цяла палитра от националности.

 

Паркът на хората.

 

 

 

Ето кои са главните забележителности в Малмьо.

Замъкът в Малмьо, музеите и паркът към него. Някогашният ренесансов замък и бивш затвор сега е дом на няколко музея, в които може да видите различни исторически, технически и природни експозиции и артефакти. Може също да се качите на истинска подводница и да се срещнете очи в очи с морските създания в аквариума. Паркът към замъка е обагрен с разноцветни цветя и осеян с места за игри и пикник.

 

Плажът Риберсборг.


 

 

Студената баня (Kallbadhuset) и плажът Риберсборг (наричан от местните Рибан) - тук може да се насладите на релаксираща сауна на дърва, а ако ви стане прекалено топло, да се топнете в прохладното Балтийско море. Не е необходимо да си носите бански, защото банята има мъжка и женска част. А докато си пийвате чай, ще се радвате на прекрасната гледка към лежащия отсреща Копенхаген. 

 

Въртящата се сграда.

 

 

Паркът на хората (Folkets). Паркът на хората е най-старият парк в Малмьо и любимо място на малки и големи за танци, игри, пикник или просто отдих сред природата, когато времето го позволява. Тук има площадки за голф и терариум за малките, нощни клубове и ресторанти за големите. Паркът е отворен целогодишно, а входът е свободен. 

 

Замъкът в Малмьо.

 

 

Въртящата се сграда е най-високият небостъргач на Скандинавския полуостров, но не впечатлява само с това. Направен е така, че тялото му постепенно се извива на 90 градуса от основата до върха. Той се вижда от почти всяка точка на града и е лесен ориентир за изгубилите се. Сградата се намира на западното пристанище, което само по себе си е една от забележителностите на града. Съвсем близо до нея е скейт паркът. Той е мечтата на всеки скейтър, байкър или катерач – на цели 2000 квадратни метра се простират рампи, джъмпове, стълби, фънбокс за скейтборд и bmx, стена и истински каменни блокове за катерене. 

 

Студената баня.

 

 

Църквата „Сант Петри“. Това е най-старата сграда в Малмьо, датираща от ХІV век.  Любителите на средновековната архитектура ще останат очаровани от външния вид на църквата, както и от красивия интериор, украсен със старинни стенописи и икони. За посетителите има и изненада – на входа ще ви посрещнат с безплатно кафе или чай. Църквата е отворена ежедневно, а входът е свободен. 

 


 

Старият град  е живописен квартал в сърцето на Малмьо, заобиколен от красив канал и трите най-централни площада в града. Тук се намира и замъкът на Малмьо.

 

 

Придвижване:

Както повечето скандинавски градове, Малмьо е изключително удобен за придвижване с колело. Разстоянията не са големи, велоалеите са общо взето навсякъде, теренът е равен, а хората имат достатъчна велокултура, за да не изскачат неочаквано пред вас, докато сте в движение. Доста хотели в града предлагат велосипеди под наем. Таксито не е най-евтиният транспорт в Швеция, но пък понякога се налага. Повечето компании имат фиксирани цени, но все пак не се качвайте в колата, преди да попитате колко ще ви струва. Пеш. Разстоянията са малки, а и какъв по-добър начин да опознаете истинската същност на града. Самолет - в зависимост от сезона за Малмьо могат да се намерят сравнително евтини самолетни билети от София. Друг вариант е да пътувате със самолет до Копенхаген и от там да си хванете влак за Малмьо през моста Йоресун. Малмьо никога не получава вниманието, което наистина заслужава, но е невероятен град, който ще ви плени с красотата си. 

 

 

Материала подготви ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна