Необходими продукти:
3 бр. яйца за тестото
1 бр. яйце за намазване на питката
100 м.л. хладка вода
1 кофичка кисело мляко
1 кубче жива мая
1 с. л. сол
½ с. л. захар
1 с. л. олио
около 1,2 кг. брашно
1 пакетче краве масло
300 / 400 гр. сирене
Начин на приготвяне:
С водата, разтворената в нея мая, малко сол, захар и 2 с.л. брашно , забъркваме кашичка, която оставяме на топло да шупне. Предварително пресяваме брашното, правим кладенче в което сипваме киселото мляко, трите яйца, останалата сол, олиото и шупналата каша с маята.
ВНИМАНИЕ! ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!
Омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса, докато стане двойно.
Разделяме на три топки и всяка раздърпваме на дълга лента.
Намазваме с омекналото масло, поръсваме със сирене, прегъваме, отново "изтегляме" на лента, намазваме с още масло, навиваме на руло.
Режем рулото на равни парчета (под ъгъл или прави, както ви харесва),
подреждаме в тава, както ни харесва, но на разстояние поне 2 пръста едно от друго и оставяме отново да втаса (този път малко по-малко, защото когато започне да се пече ще се надуе още).
Намазваме с разбитото яйце (без да натискаме). По желание може да поръсим с различни семена или да украсим с фитили от тесто.
Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна, до готовност. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да остане суха, като я извадим.
Поднасяме с много любов!
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Баница с ябълки и лимонов сос
Рецепта на деня: Баница с гъби и три вида лук
Коментари