Рецепта на деня: Лесна празнична питка със сирене
Ако никога не сте опитвали да замесите питка, това е момента. Тази лесна рецепта е подходяща и за начинаещи домакини, а в началото на януари има много поводи за празнуване!
Публикувана: 2 Jan 2019 | 11:18

Необходими продукти:

 

3 бр. яйца за тестото

1 бр. яйце за намазване на питката

100 м.л. хладка вода

1 кофичка кисело мляко

1 кубче жива мая

1 с. л. сол

½ с. л. захар

1 с. л. олио

около 1,2 кг. брашно

1 пакетче краве масло

300 / 400 гр. сирене

 

Начин на приготвяне:

 

С водата, разтворената в нея мая, малко сол, захар и 2 с.л. брашно , забъркваме кашичка, която оставяме на топло да шупне. Предварително пресяваме брашното, правим кладенче в което сипваме киселото мляко, трите яйца, останалата сол, олиото и шупналата каша с маята.

 

ВНИМАНИЕ! ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!

 

Омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса, докато стане двойно.

 

Разделяме на три топки и всяка раздърпваме на дълга лента.

 

 

Намазваме с омекналото масло, поръсваме със сирене, прегъваме, отново "изтегляме" на лента, намазваме с още масло, навиваме на руло.

 

Режем рулото на равни парчета (под ъгъл или прави, както ви харесва),

 

подреждаме в тава, както ни харесва, но на разстояние поне 2 пръста едно от друго и оставяме отново да втаса (този път малко по-малко, защото когато започне да се пече ще се надуе още).

 

Намазваме с разбитото яйце (без да натискаме). По желание може да поръсим с различни семена или да украсим с фитили от тесто. 

 

Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна, до готовност. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да остане суха, като я извадим.

 

Поднасяме с много любов!

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Баница с ябълки и лимонов сос

 

Рецепта на деня: Баница с гъби и три вида лук

 

 

 

Коментари ( 0 )