Рецепта на деня: Бабините кухи бухти
Бърза и вкусна закуска за малки и големи
Публикувана: 11 Jan 2019 | 9:43

Някои ги наричат мекички, но моята баба им викаше "кухи бухти". И наистина, след като се опържат бухват и в средата остават кухи. Тази кухина всеки може да напълни с добавка по избор: течен шоколад, сладко, сирене, лютеница или каквото му се иска в момента. Аз ги предпочитам "чисти", защото и без добавки са също толкова невероятно вкусни. Бързи и лесни за приготвяне.

 

Необходими продукти за 12 порции:

 

1 кофичка кисело мляко (400 гр.)

1 яйце

1 равна ч.л. сода за хляб (не прекалявайте със содата, защото ще започне да нагарча)

1 ч.л. сол (Аз предпочитам да сложа в тестото 100 гр. натрошено на много ситно сирене и 1/2 ч.л. сол)

Около 600 гр. брашно (за меко тесто)

1/2 литър олио за пържене.

 

Начин на приготвяне:

 

Пресяваме брашното в съд за месене. Правим кладенче и в него поставяме киселото мляко, яйцето, содата, солта и ако сте решили да опитате моя вариант - сиренето.

 

 

Омесва се меко тесто, което оставям за около половин час "да си почине".

 

 

Разделям тестото на три равни топки и върху набрашнен плот го разточвам на кора с дебелина около 5-6 мм. С остър нож го разрязвам на ромбоиди. Може да го нарежете и на кръгчета с помощта на чаша с остър ръб.

 

 

 

В дълбок тиган сгорещявам всичкото олио - трябва да се пържи в гореща маслена баня, така бухтите няма да поемат много от мазнината и в същото време ще бухнат повече. Дали е сгорещена добре мазнината пробваме с мъничко парченце от тестото, ако веднага изплува и започне да се пържи, значи е готова.

 

Пържим бухтите от двете страни и ги вадим в съд, покрит с попивателна домакинска хартия, за да отстраним и малкото мазнина, която може да поемат.

 

Хубавото е, че дори и като изстинат са невероятно вкусни.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Лесна празнична питка със сирене

 

Рецепта на деня: Тайната на бабините мекици

 

Рецепта на деня: Тутманик със сирене и кашкавал

Рецепта на деня: Тутманик със сирене и кашкавал

 

Коментари ( 0 )