IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:27 | 18 януари 2019
Обновен: 05:34 | 16 април 2024

Какво да сложим на трапезата за Атанасовден

Содената питка е задължителна

По материала работи: Пламен Янков
Какво да сложим на трапезата за Атанасовден

На 18 януари православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики. Разрешава се консумацията на вино и елей. 

 

Ето и какво се поднася на трапезата:

 

 

Свинско с грах

 

 

 

 


 

Необходими продукти:
250 г свинско месо
600 г грах от консерва 
1 ч.л. черен пипер 
1 с.л. магданоз 
1 скилидка чесън 
2 с.л. доматено пюре 
3 с.л. олио 
40 г масло 
200 г салам 
1 ч.л. сол 
1 ч.л. брашно 


Начин на приготвяне:
Нарязваме свинското месо на кубчета и го пържим в част от маслото и олиото. Посоляваме го, поръсваме го с черния пипер и го заливаме с малко вода. Задушаваме го, докато омекне. 


В останалото масло изпържваме граха, счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Поръсваме с малко брашно и посоляваме на вкус. Заливаме с малко вода и задушаваме. 


Към края на задушаването прибавяме доматеното пюре, запържено в олио, омекналото свинско месо, нарязания на колелца салам, посоляваме, поръсваме с малко черен пипер и задушаваме още малко. 


Сервираме ястието горещо с няколко филийки препечен хляб.

 

Пълнени ябълки с мед и ядки

 

 

 

 


Необходими продукти:
6 ябълки 
60 г смлени орехови ядки
60 г смлени бадеми 
6 с.л. акациев мед 


Начин на приготвяне:
Измиваме ябълките и изрязваме „капачета”, като отстраняваме внимателно дръжките. Издълбаваме вътрешността им. В получените "дупки" слагаме мед (по 1 с.л. на ябълка), смлените бадеми (около 10 г на ябълка) и смлените орехи. Печем ги във фурна до готовност. (По желание може да ги поръсим и отгоре с малко мед и натрошени ядки.) 


Поднасяме ги топли и залети със соса, който са пуснали при печенето.

 

 

 

Содена питка

 

 

 

 


Необходими продукти: 
820 г брашно 
400 мл топла вода 
1/2 ч.л. сода 
1/2 ч.л. бакпулвер 
1 ч.л. захар 
1/2 ч.л. сол 
1 с.л. олио 
2 с.л. оцет 
100 мл олио за намазване 

 

Начин на приготвяне: 

Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет. 
Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути. 
Пече се в загрята фурна на 200 градуса. 

Поднася се с мед. 

 

Четете още Рецепта на деня: Руска салата с домашна майонеза без яйца

Коментари

Новини Варна