На 18 януари православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики. Разрешава се консумацията на вино и елей.
Ето и какво се поднася на трапезата:
Свинско с грах
Необходими продукти:
250 г свинско месо
600 г грах от консерва
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. магданоз
1 скилидка чесън
2 с.л. доматено пюре
3 с.л. олио
40 г масло
200 г салам
1 ч.л. сол
1 ч.л. брашно
Начин на приготвяне:
Нарязваме свинското месо на кубчета и го пържим в част от маслото и олиото. Посоляваме го, поръсваме го с черния пипер и го заливаме с малко вода. Задушаваме го, докато омекне.
В останалото масло изпържваме граха, счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Поръсваме с малко брашно и посоляваме на вкус. Заливаме с малко вода и задушаваме.
Към края на задушаването прибавяме доматеното пюре, запържено в олио, омекналото свинско месо, нарязания на колелца салам, посоляваме, поръсваме с малко черен пипер и задушаваме още малко.
Сервираме ястието горещо с няколко филийки препечен хляб.
Пълнени ябълки с мед и ядки
Необходими продукти:
6 ябълки
60 г смлени орехови ядки
60 г смлени бадеми
6 с.л. акациев мед
Начин на приготвяне:
Измиваме ябълките и изрязваме „капачета”, като отстраняваме внимателно дръжките. Издълбаваме вътрешността им. В получените "дупки" слагаме мед (по 1 с.л. на ябълка), смлените бадеми (около 10 г на ябълка) и смлените орехи. Печем ги във фурна до готовност. (По желание може да ги поръсим и отгоре с малко мед и натрошени ядки.)
Поднасяме ги топли и залети със соса, който са пуснали при печенето.
Содена питка
Необходими продукти:
820 г брашно
400 мл топла вода
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. олио
2 с.л. оцет
100 мл олио за намазване
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет.
Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса.
Поднася се с мед.
Четете още Рецепта на деня: Руска салата с домашна майонеза без яйца
Коментари