IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
07:10 | 18 януари 2019
Обновен: 09:58 | 15 април 2024

След Атанасовден зимата си отива

В миналото хората проверявали запасите от храна и дърва

По материала работи: Пламен Янков
След Атанасовден зимата си отива

Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата и след него тя си отива, затова на места се нарича и "Среди зима". Светецът е покровител на снеговете и ледовете през зимата. Св. Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия в семейство на бедни християни. Почитаме го на 18 януари заедно с архиепископ Кирил, двамата, спасили християнството от арианството и несторианството. На този ден светецът отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква:

 

 „Иди си, зимо, идвай, лято!”

В някои области на страната е запазен и турския израз „Танас гилди, яз гилди!”, което на български означава „Атанас дойде, лятото дойде!”.


Празникът има и антипод – Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли. Св. Атанас се смята за брат на св. Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, наричан "сладки и медени". Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, затова жените правели медени питки и раздавали, за да я омилостивят. Характерно е и направата на питки под формата на куче, тъй като се смята, че чумата най-много се бои от кучета. 


В миналото хората проверявали запасите от храна и дърва

точно на Атанасовден, за да знаят ще стигне ли до пролетта, ако нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства, "колко скача 3-годишен елен". В българските народни вярвания светецът е представен като голям мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони. Денят е наричан също и "Втора Коледа", защото, който не е заколил прасе на Коледа, може да го събори сега. Празникът се почита от ковачи, железари, ножари и налбанти.
 

В МНОГО ГРАДОВЕ НА СТРАНАТА на Атанасовден се провеждат тържества.

 

 

В някои райони на България със запалени огньове 

посрещат изгрева на Атанасовден. Това са последните дни, в които се пеят песни за любов и женитба от моми и ергени. Скоро наближава период на пост и въздържание, период, през който годежи и сватби не се извършват. 

 


ВАРНЕНСКИЯТ ХРАМ „СВ. АТАНАСИЙ“ на 18 януари празнува.

 

 

На места на Атанасовден се правят общоселски курбани, за да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или страшно премеждие. Характерен за празника е и ритуалът "побратимяване", който се изпълнява и на Ивановден.


Жените спазват забраните от Антоновден,

на Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. Жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

 


ЖЕНИТЕ ПРАВЯТ МЕДЕНИ ПИТКИ, КОИТО РАЗДАВАТ, за да омилостивят чумата.

 

 

Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства споменатата по-горe питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, и най-вече свинско с бамя. Разрешава се вино и елей.


Според историята св. Атанасий е получил добро образование,

участвал в Първия вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 г. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата, бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 г. на 80 г. Св. Кирил е участвал на Третия вселенски събор и изобличил еретика Несторий. Написал е много книги в защита на вярата. Починал в мир в 444 г.

 

СПОРЕД ПОВЕРИЕТО НА Атанасовден зимата си „съблича кожуха“ и идва пролетта.

 


Имен ден днес празнуват: Атанас, Атанаска, Наска, Нася, Тина, Тинка, Таню, Таска, Живка, Живко и производни от старогръцкото „Атанасиос" със значение „безсмъртен".

 

Материала подготви БОРИС ПРОДАНОВ

 

Вижте Какво да сложим на трапезата за Атанасовден

Коментари

Новини Варна