Необходими продукти:
3 картофа (средно големи)
2 моркова (може и кисели от туршия)
300 гр. шпеков салам
1 буркан кисели краставички
1 консерва грах (около 400 гр.)
1 с.л. оцет
сол на вкус
1 доза домашна майонеза.
За майонезата:
100 мл. прясно мляко (студено)
200 мл. олио
щипка лимонена киселина
1/3 чаена лъжичка сол
За приготвянето на майонезата са ви необходими пасатор и дълбок тесен съд, ако пасатора ви няма чаша (може да използвате буркан от компот).
Начин на приготвяне на домашната майонеза:
На дъното на съда, в който ще разбивате вашата домашна майонеза сложете щипката лимонена киселина и солта.
Налейте олиото и след него студеното прясно мляко.
Разбийте с пасатора (с изтегляне на горе) до смесване на олиото с млякото (различните марки олио правят майонезата с различна плътност. В случай, че ви се стори не достатъчно гъста, добавете още 20 -30 мл. олио и разбийте отново). Оставете я в хладилника, за да стегне още малко докато приготвяте продуктите за руската салата. Аз по принцип си правя двойна доза и това, което ми остане ползвам за други салати и сосове.
Начин на приготвяне на руската салата:
Сварявате картофите и морковите (ако морковите са от туршия, не е необходимо да ги варите).
Варете ги в отделни съдове и хубаво измити, защото картофите трябва да се варят с кората и ако ги варите заедно с морковите, морковите поемат цвят.
Накълцайте всички продукти на много ситно.
Колкото по-ситно са накълцани, толкова по добра консистенция ще има салатата. Добавете и предварително отцеденият грах.
Накрая добавете майонезата, оцета и овкусете със солта (по ваш вкус). Аз добавям и малко смлян бял пипер (щипка) за още по-приятен вкус.
Аранжирайте по ваше желание.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Шарена бобена салата
Рецепта на деня: Салата с гриловани зеленчуци и мариновани сиренца
Рецепта на деня: Патладжанена фантазия
Коментари