Рецепта на деня: Руска салата с домашна майонеза без яйца
Подходяща е за хора с висок холестерол и е прекрасна добавка към всяка празнична трапеза
Публикувана: 18 Jan 2019 | 10:47

Необходими продукти:

 

3 картофа (средно големи)

2 моркова (може и кисели от туршия)

300 гр. шпеков салам

1 буркан кисели краставички

1 консерва грах (около 400 гр.)

1 с.л. оцет

сол на вкус

1 доза домашна майонеза.

 

За майонезата:

 

100 мл. прясно мляко (студено)

200 мл. олио

щипка лимонена киселина

1/3 чаена лъжичка сол

За приготвянето на майонезата са ви необходими пасатор и дълбок тесен съд, ако пасатора ви няма чаша (може да използвате буркан от компот).

 

Начин на приготвяне на домашната майонеза:

 


На дъното на съда, в който ще разбивате вашата домашна майонеза сложете щипката лимонена киселина и солта.

 

Налейте олиото и след него студеното прясно мляко.

 

 

Разбийте с пасатора (с изтегляне на горе) до смесване на олиото с млякото (различните марки олио правят майонезата с различна плътност. В случай, че ви се стори не достатъчно гъста,  добавете още 20 -30 мл. олио и разбийте отново). Оставете я в хладилника, за да стегне още малко докато приготвяте продуктите за руската салата. Аз по принцип си правя двойна доза и това, което ми остане ползвам за други салати и сосове.

 

Начин на приготвяне на руската салата:

 

Сварявате картофите и морковите (ако морковите са от туршия, не е необходимо да ги варите).

 

Варете ги в отделни съдове и хубаво измити, защото картофите трябва да се варят с кората и ако ги варите заедно с морковите, морковите поемат цвят.

 

Накълцайте всички продукти на много ситно.

 

Колкото по-ситно са накълцани, толкова по добра консистенция ще има салатата. Добавете и предварително отцеденият грах.

 

Накрая добавете майонезата, оцета и овкусете със солта (по ваш вкус). Аз добавям и малко смлян бял пипер (щипка) за още по-приятен вкус.

 

Аранжирайте по ваше желание.

 

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Шарена бобена салата

Рецепта на деня: Салата с гриловани зеленчуци и мариновани сиренца

Рецепта на деня: Патладжанена фантазия

 

 

 

Коментари ( 0 )