IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
19:54 | 22 януари 2019
Обновен: 09:43 | 26 април 2024

21 филма, които всяка жена трябва да гледа

И не всички от тях са посветени на любовта

По материала работи: Пламен Янков
21 филма, които всяка жена трябва да гледа

Кадър от филма "Джия" с участието на Анджелина Джоли. 

 

 

Някои филми ви карат да размишлявате часове наред. Други ги забравяте в мига, в който сте ги изгледали. Има и трети тип продукции, които дамите със сигурност ще оценят. И не всички от тях са посветени за любовта. Подобно на жените, и тези ленти са многолики и непредсказуеми.

 

BrightSide, цитиран от Obekti.bg, ви предлага 21 от тях. Ако все още не сте ги гледали, поправете тази грешка, тъй като понякога една идея от филм, открита в правилния момент, може да промени живота ви.

 

Едит Пиаф: Животът в розово

Една изключително дълбока и чувствителна биографична продукция, посветена на френската дива Едит Пиаф. Нейният живот прилича на сражение за правото да живееш, пееш и обичаш, което само по себе си е значимо. Филмът става шедьовър, защото майсторски предава атмосферата на Париж – безумен, див и очарователен, а за тези, които не го познават – сладък и романтичен. В тази среда се развихря и Марион Котияр, който майсторски пресъздава образа на Едит Пиаф и печели Оскар за главна женска роля.

 

Редник Джейн

Тук интриги и бляскави и скъпи битки няма. Но затова е един от малкото, които достоверно ни показват каква може да бъде силата на човешката воля. В този случай – на жената. “Редник Джейн” има запомнящи се сцени, перфектно обигран сюжет и това го превръща в истинска класика.

 

Усмивката на Мона Лиза

Не можем да назовем по-мъдър филм за жената. Учи ни на достойнство, смелост, целеустременост. Но по-важното е, че филмът открито ни показва колко е важно да мислим със собствената си глава и да не се поддаваме на предразсъдъците и мнението на околните. “Усмивката на Мона Лиза” не е феминистки, а лек и изчерпателен като женската интуиция.

 

Момиче за милиони

Филмът е завладяващ, защото е истински, без пудра и блясък. Показва цялата суровост и жестокост на живота такъв, какъвто е. Защото животът ни предизвиква и само решителните, смелите, упоритите и целеустремените могат да устоят и да влязат в битка. Режисьорът Клинт Истууд много точно е уловил фактите, а блестящата Хилари Суонк ни предава вътрешната борба и емоциите, които изживява. Някой може да каже, че филмът е груб, но ако едно момиче мечтае да стане шампион в бокса – хленченето и хепи-енда няма да й помогнат.

 

Дяволът носи Прада

Със сигурност светът на модата е красив, но той може да бъде и точно толкова жесток. Една малка дреболия и вече си на Олимп или… изгонен от него. Разбира се филмът не е епохален, жанрът е комедийна драма, която в голяма степен пресъздава реалностите в този бизнес. А Мерил Стрийп си има добре известен прототип. Филмът е отличен, с лек и приятен сюжет и остава прекрасно усещане след финалните надписи.

 

Пътят на промените

Възможно ли е един филм да ни накара да вникнем в личната криза на семейна двойка от САЩ с две деца в средата на XX век? Към края на филма ти се иска да се отдалечиш от телевизора, осъзнавайки че всичко, което гледаш, се отнася и за теб самия. Как главните герои имат намерение да заминат за Париж, за да променят живота си. Но не всичко е така просто – може да смениш местоживеенето, но от себе си не можеш да избягаш. И ако душата ти е празна, то където и да живееш, с който и да си, мъката няма да те остави. За това откритие благодарим на филма.

 

Кралицата

Лентата на Стивън Фриърс е един от достойните филми за трудните моменти на британското кралско семейство след смъртта на всенародната любимка принцеса Даяна. Как да бъдеш кралица, когато народът ти те критикува – да се поддадеш на емоцията или да проявиш сдържаност, както е подобаващо на един монарх? Филмът деликатно вплита акценти от Шекспир. И ако героите му са се борили с противника с меч и стрели, то в наши дни битката се води с помощта на камери и микрофони. А за това се иска смелост.

 

Ерин Брокович

Историята на Ерин Брокович e история и за силната, и за слабата жена. Според обстоятелствата обикновените женски слабости за Ерин са непозволен лукс. Тя може да не е гений, но упоритостта и състраданието й към проблемите на другите променят животи. Включително и нейния. В моменти, когато се отказвате и мислите, че не можете да се справите с нещо, просто гледайте още веднъж този филм – великолепен е.

 

Фрида

Ярък филм за една ярка жена, за бунтарската природа, за неясните желания, за изригващата енергия. Фрида Кало е на 20 години, когато се омъжва за най-известния художник на Мексико – Диего Ривера, мъж на средна възраст, богат и развратен. Този филм разказва живота на Фрида не само с великия художник, но и за жената, за която на първо място е любовта и семейството. А музиката към филма заслужава специално внимание.

 

Яж, моли се и обичай

Още една вдъхновяваща история с Джулия Робъртс в главната роля. Нямаше как да не включим това заглавие в нашата класация – обожаваме както книгата, така и филма. И начинът на Елизабет Гилбърт да се справи с депресията и объркания си живот – като избере три държави с буквата И и прекара във всяка една от тях по 3 месеца. От удоволствието от живота в Италия, през изследването на душата в Индия до шеметното влюбване в Индонезия. Една история за мечти, в която всяка жена може да се открие. Време е за вашата история.

 

Елизабет: Златният век

Още един прекрасен филм за това колко е трудно да бъдеш кралица и да носиш отговорност. Но филмът не е исторически и за монархията, а за жената Елизабет – жена, която не принадлежи на себе си нито за минута, лишена дори от простите радости в живота. Неизвестността, страстта, предателството, приключенията, величието – всичко се събира в завладяващата и спираща дъха епопея с несравним сценарий, разкошни костюми и зашеметяващата игра на Кейт Бланшет в главната роля.

 

Където е сърцето

Удивителен филм за любовта, прошката и приятелството. Привидно банална история, стара като света – бременно момиче оставено от момчето, в което вижда своята сродна душа. Но светът не е толкова лош, колкото изглежда. Просто не трябва да се отчайваш и да обвиняваш съдбата, не трябва да се отпускаш и да се предаваш. Нужно е просто да продължиш напред, да забравиш злото, да помагаш на хората и да се радваш на живота. Чували сме го стотици пъти, но именно това е ключът към щастието.

 

Жана Д’арк

Едно младо момиче, което вярва на интуицията си, на нещата, които вижда, и на гласовете, които чува в главата си. Превъзходен филм. Създателите му са направили всичко възможно и им благодарим за историческата картина от такъв мащаб, за реализма, вярата и справедливостта в образа на Жана Д’арк, брилянтно изигран от Мила Йовович.

 

Глава в облаците

Това е не само заглавието на филма, това е и състоянието на духа, в което пребивават героите, състояние на лека лудост и възвишени преживявания, които нямат място на земята, те теглят нагоре, но уви се отдалечават от света. Филм с много естетика – трагична, обречена естетика, която не губи блясъка си дори в момент на разруха. Човешкото сърце като най-тайнственото явление във вселената, което никога не можем да разберем.

 

Елегия

Има филми, които ни разтърсват до мозъка на костите и пронизват всичките ни нервни окончания. “Елегия” е един от тях. Историята на взаимоотношенията между университетския професор Дейвид Кепеш и младата непорочна кубинка Консуел Кастило е преобръщаща възприятията. И ние вече знаем кой е до нас, кой не е и с кого сме духовно близки. А химията на екран между Пенелопе Крус и Бен Кингсли ни кара да настръхваме.

 

Невероятната съдба на Амели Пулен

Мечтателката Амели намира в банята си скривалище на стари играчки и е обсебена от идеята да върне “съкровището” на законния му собственик. Тази добра постъпка ще промени живота на момичето, което случайно или не започва да се бърка в живота на всички останали по неочакван начин. Филмът ни преобразява, а без перфектната музика на композитора Ян Тиерсен вече не можем да си представим Париж. Какво да кажем и за Одри Тоту, която изгря в света на киното именно като Амели Пулен.

 

Моята седмица с Мерилин

Да се изиграе Мерлин Монро е интересно предизвикателство. Но Мишел Уилямс отлично се превъплъщава в образа на уверена в себе си кокетка и в момиче, което се страхува от всичко и от всеки. Филмът си струва не само заради интимния поглед към една от легендите на Холивуд, но и заради удивителната атмосфера, която изгражда. А гледайки го, ще повярвате, че е възможно да достигнете звездите.

 

Желязната лейди

Когато Мерил Стрийп е в главната роля, няма как филмът да не се получава. А за този примата на Холивуд спечели и Оскар. За образа й на Тачър можем само да се възхищаваме. Политик, който предпочита действието, жена, която избира кариерата. Лидерът на страна, който може да се оттегли навреме и достойно и който оставя следа в световната история.

 

Евита

Разкошен мюзикъл, разказващ за живота на любимката на цяла Аржентина Евита Дуарте де Перон, тръгнала по път, който сама си избира. Трябва да благодарим на Мадона за перфектното предаване на всички тъмни и светли краски на характера на своята героиня, за нейните страхове и амбиции. Разбира се, музиката е в центъра на вниманието и заслужава похвала – композиторът Андю Лойд Уебър е създал шедьовър.

 

Джия

Ако трябва да опишем с една дума този филм, то тя е “превъзходен”. Показана е цялата сурова действителност на това да бъдеш модел. Възможно ли е животът да е лъскав, изпълнен с фотосесии, срещи, показност? И преди да си отговорите на тези въпроси, ни въвеждат в “блестящия” живот на моделите. А младата Анжелина Джоли е находка за създателите на филма.

 

Коко преди Шанел

Филм за една силна жена, която не се страхува да оспори обществото и неговите нрави, устои, стегнати корсети, карнавални рокли и шапки. Някои казват, че филмът е муден и монотонен, но в това е неговата прелест – прилича на живота, понякога нещата вървят много бавно, а понякога летят със скоростта на мисълта. А Одри Тоту в образа на легендарната Шанел е ненадмината.

 

Четете още 15 филма със заплетен сюжет и неочакван край

 

Коментари

Новини Варна