IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
09:33 | 23 януари 2019
Обновен: 19:31 | 14 април 2024

Градове на вода: Виня дел Мар – град на земетресения, магнит за туристите

И как едно „Камино“ счупи „желязната завеса“

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода:  Виня дел Мар – град на земетресения, магнит за туристите

Името му означава „лозе на морето“ и много прилича по разположение и дух на Варна. Даже по брой на жителите се доближаваме. Само дето този град се намира от другата страна на земното кълбо – в Чили.

 

Лили Иванова завладява публиката на Международния фестивал на песента „Виня дел Мар“ през 1973.г.

 

Виня дел Мар е името на днешната ни дестинация. Той се намира на 100 км от столицата Сантяго и е основан през 1874 г. (четири години преди Варна да се освободи от турско робство).

 

 

Първоначално е малко рибарско селище, което впоследствие се превръща в четвъртия по големина град в Чили и един от най-посещаваните в Южна Америка морски курорти.

 

Въпреки че Тихият океан е студен през цялата година, а красивата равнина е  застроявана през годините доста хаотично и безотговорно, плажовете на Виня дел Мар – огромни и златни, привличат като магнит хиляди туристи.

 

Курортът е толкова привлекателен, че желаещите да го посетят не се плашат дори и от факта, че това е една доста активна сеизмична зона.

 

На 28 февруари 2010 г., по време на опустошителното земетресение от 8,8 по скалата на Рихтер, което разлюля Чили и предизвика опустошително цунами, градът бе засипан с развалини.

 

Само пет години по-късно, през септември 2015 г., ново земетресение с магнитуд 8,3 разтърси Чили, а жителите на Виня дел Мар бяха евакуирани във вътрешността на страната в очакване на цунами.

Преди няколко дни, на 19 януари, в района бе регистриран нов трус с магнитуд 6,7.

 

И въпреки всичко хотелите във Виня дел Мар са пълни

 

Атмосферата в този град  е невероятна - в заливчетата плуват пеликани, скалите са населени с морски лъвове, а крайбрежната алея е изпъстрена с кафенета и музика, с прекрасни рибни ресторантчета и колоритни магазинчета.

 

 

От 1959 г. до днес, вече точно 60 години, градът е домакин на един от най-важните музикални фестивали в Латинска Америка и Карибския басейн и може би най-престижното подобно събитие на Американския континент.

 

Международният фестивал на песента „Виня дел Мар“ се провежда всяка година през последната седмица на февруари.

 

Събитието, което се организира в амфитеатъра на Quinta Вергара, с капацитет над 15 000, се излъчва на живо по телевизията и радиото.

 

Фестивалът през 2018 г. счупи рекордите в пийпълметрията на радио и тв каналите и движи милиони долари от реклама, спонсорство и партньорства, не само за медиите, които го излъчват, но и за туризма във Виня дел Мар.

 

И колкото и странно да звучи,

този латиноамерикански град е свързан по някакъв начин и с България

 

Според бившия съпруг на примата на българската естрада Янчо Таков именно фестивалът във Виня дел Мар е станал причина Лили Иванова да скрие част от годините си, защото когато през 1973 г. тя трябвало да участва, имало изискване (което важи и до днес) изпълнителите в конкурсната програма да не са по-възрастни от 30 г.

 

Според Таков това наложило корекция в паспортните данни на Лили.

 

Дали това е истина, не е от такова голямо значение, по-важното е, че  нашата Лили успява да направи нещо нечувано по време на изпълнението си. Като начало тя е посрещната враждебно от публиката, защото е единственият певец от „зад желязната завеса“, допуснат до участие  в конкурса. Освиркват я, публиката тропа и дюдюка, но нашето момиче запява. Запява „Камино“…

 

Залата утихва, а според очевидци само гласът на Лили се носи над целия град. А когато песента свършила, цялата публика скочила на крака и овациите продължили сякаш безкрайно.

 

Така за първи път в историята на фестивала журито решило да даде извънредна награда. И тя била за Лили и за нейните „Камино“ и  „Обичам те“.

 

Друг голям форум, с който се гордее Виня дел Мар, е провеждащият се в града от 1993 г. тенис турнир от т.нар. Южноамериканско турне, част от календара на АТР, в който участват едни от най-големите звезди на световния тенис.

И накрая, но не по важност. Виня дел Мар развива изключително успешно и т.нар. университетски туризъм. В града има 12 университета, а 19 996 от неговите 295 000 жители са студенти.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

 Четете още:  

Коментари

Новини Варна