IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
11:30 | 6 февруари 2019
Обновен: 03:09 | 25 април 2024

Рецепта на деня: Вариация - Ягодово тирамису за 20 минути

Понякога простичките неща са най-вкусни

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Вариация - Ягодово тирамису за 20 минути

Понякога простичките неща са най-вкусни. Това е стара истина, а рецептата за този сладкиш е наистина много лесна и най-непохватните в кухнята могат да се възползват от нея. Особено подходяща е, ако никога не сте готвили и искате да блеснете пред половинката за св. Валентин.

 

Нарекох сладкиша вариация - ягодово тирамису, защото в тази рецепта е залегнала философията на сладкиша - да оббодрява, което се дължи по принцип на кафето, използвано за потапяне на бисквитите или бишкотите в основата му.

 

Необходими продукти:

 

2 пакета бутер бисквити (може да се приготви и с бишкоти, но с бутер бисквитите става още по-вкусно)

1 голяма чаша ароматно кафе

1 кофичка заквасена сметана

3 яйца

1 л. прясно мляко

6 с.л. брашно

7 с.л. захар

1 пак. ванилена захар

1 с.л. краве масло

500 гр. ягоди

счукани бадеми и шоколад за украса (ако искате да се доближите напълно до философията на тирамисуто, можете да го поръсите с какао на прах)

 

Начин на приготвяне:

 

Първо си приготвяте млечния крем. Слагате 900 м.л. от млякото да заври.

 

През това време разбивате яйцата с останалите 100 м.л., брашното и ванилената захар.

 

Когато млякото заври добавяте захарта (така няма да ви загори) и при непрекъснато бъркане (като задължително намалявате степента на котлона) добавяте яйчената смес. Бъркате докато се сгъсти крема (3-4 мин.). Добавяте маслото и като се разтопи напълно, отстранявате от котлона.

 

За да се смеси този млечен крем със сметаната, която трябва да разбием добре с миксер (като белтъци на сняг) е необходимо първо да го изстудим. За целта аз тенджерата с крема в по-голям съд, пълен със студена вода (обратното на водната баня) и от време на време го разбърквам с дървена лъжица.

 

Докато изстива крема, разбиваме сметаната и приготвяме първият ред от тортата, като потапяме бутер бисквитите в горещото кафе и ги подреждаме плътно на дъното на тавата. Покриваме ги с нарязани на парчета ягоди.

 

Разбъркваме внимателно с дървена лъжица изстиналия яйчен крем със сметаната (ако я поставим в топлия крем ще се втечни много, а този процес е необратим). Изсипваме половината от сместа върху ягодите и бисквитите.

 

Нареждаме отгоре втори ред бисквити, потопени в кафето. Отгоре разпределяме равномерно останалата част от крема и украсяваме. В случая с бадеми, шоколад и ягоди.

 

 

Да ви е сладко!

Черно море

 

Рецепта на деня: Портокалов кейк с шоколад, фурми и рожков

Рецепта на деня: Домашни шоколадови бонбони с мюсли и ябълки

Рецепта на деня: Фантастичен турски десерт

 

Коментари

Новини Варна