Понякога простичките неща са най-вкусни. Това е стара истина, а рецептата за този сладкиш е наистина много лесна и най-непохватните в кухнята могат да се възползват от нея. Особено подходяща е, ако никога не сте готвили и искате да блеснете пред половинката за св. Валентин.
Нарекох сладкиша вариация - ягодово тирамису, защото в тази рецепта е залегнала философията на сладкиша - да оббодрява, което се дължи по принцип на кафето, използвано за потапяне на бисквитите или бишкотите в основата му.
Необходими продукти:
2 пакета бутер бисквити (може да се приготви и с бишкоти, но с бутер бисквитите става още по-вкусно)
1 голяма чаша ароматно кафе
1 кофичка заквасена сметана
3 яйца
1 л. прясно мляко
6 с.л. брашно
7 с.л. захар
1 пак. ванилена захар
1 с.л. краве масло
500 гр. ягоди
счукани бадеми и шоколад за украса (ако искате да се доближите напълно до философията на тирамисуто, можете да го поръсите с какао на прах)
Начин на приготвяне:
Първо си приготвяте млечния крем. Слагате 900 м.л. от млякото да заври.
През това време разбивате яйцата с останалите 100 м.л., брашното и ванилената захар.
Когато млякото заври добавяте захарта (така няма да ви загори) и при непрекъснато бъркане (като задължително намалявате степента на котлона) добавяте яйчената смес. Бъркате докато се сгъсти крема (3-4 мин.). Добавяте маслото и като се разтопи напълно, отстранявате от котлона.
За да се смеси този млечен крем със сметаната, която трябва да разбием добре с миксер (като белтъци на сняг) е необходимо първо да го изстудим. За целта аз тенджерата с крема в по-голям съд, пълен със студена вода (обратното на водната баня) и от време на време го разбърквам с дървена лъжица.
Докато изстива крема, разбиваме сметаната и приготвяме първият ред от тортата, като потапяме бутер бисквитите в горещото кафе и ги подреждаме плътно на дъното на тавата. Покриваме ги с нарязани на парчета ягоди.
Разбъркваме внимателно с дървена лъжица изстиналия яйчен крем със сметаната (ако я поставим в топлия крем ще се втечни много, а този процес е необратим). Изсипваме половината от сместа върху ягодите и бисквитите.
Нареждаме отгоре втори ред бисквити, потопени в кафето. Отгоре разпределяме равномерно останалата част от крема и украсяваме. В случая с бадеми, шоколад и ягоди.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Портокалов кейк с шоколад, фурми и рожков
Рецепта на деня: Домашни шоколадови бонбони с мюсли и ябълки
Рецепта на деня: Фантастичен турски десерт
Коментари