Необходими продукти:
600 гр. брашно (изцяло по ваш избор - бяло, ръжено, от лимец, царевично и т.н.)
300 гр. хладка вода
2 с.л. олио
1/2 пакетче жива мая
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в хладката вода и добавете захарта, солта и олиото. Пресейте брашното и постепенно го добавяйте към разтворената мая, докато замесите меко и еластично тесто (може и в кухненски робот).
Загрейте фурната на 50 градуса, обмажете с олио тавата за печене. Поставете тестото в средата и го обмажете отгоре и него с олио.
Поставете го във фурната, включена на 50 градуса и го оставете там да втасва около 50 мин. (докато удвои обема си).
Без да го вадите от фурната, увеличете градусите на 200 и печете докато хване хубава кафява коричка (около 30 мин.)
Когато е готов го поръсете с вода, извадете го от тавата и го увийте в чиста кърпа, да "почине" около 10-15 мин.
По желание можете да добавите различни семена и/или ядки.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Невероятно вкусни картофени кюфтенца без пържене
Рецепта на деня: Домашни шоколадови бонбони с мюсли и ябълки
Коментари