Необходими продукти:
600 гр. брашно
300 м.л. топла вода
1/2 кубче жива мая
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол.
За плънката:
250 гр. извара
250 гр. настъргано краве сирене
3-4 стръка пресен чесън
2-3 стръка пресен лук
пресен копър
За намазване:
1 яйце
Начин на приготвяне:
Разтваряме мата в топлата вода, добавяме 1 с.л. брашно, захарта и солта. Разбиваме хубаво и го оставяме "да шупне" докато удвои обема си.
В кухненски робот или миксер с бъркалки за тесто, или просто на ръка (в купа) измесваме хубаво втасалата мая с двете лъжици олио и брашното. Става гладко и еластично тесто, което разточваме на дълъг фитил (с ръка) и режем на 12 еднакви парчета (няма нужда да втасва повече).
Объркваме хубаво плънката.
Разточваме всяко парче тесто на кръгче.
Слагаме плънката по средата, сгъваме на две и притискаме с вилица по края.
Подреждаме питките една до друга, на малко разстояние (да не залепнат) в тава, върху хартия за печене. Намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин. (до готовност).
Преди да ги извадим ги покриваме за малко, както са във фурната, с влажна кърпа.
Стават пухкави, ароматни и много вкусни. Да си оближеш пръстите!
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Невероятно вкусен ръжен хляб с маслинова паста
Коментари