Продукти:
500 г телешка кайма
1 яйце
¼ чаша хлебни трохи или галета
1/8 чаена лъжичка черен пипер
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка чеснова прах
1 чаена лъжичка сос Уорчестър
1 супена лъжица зехтин
1 чаша лук, нарязан на тънко
2 супени лъжици брашно
1 чаша телешки бульон
1 супена лъжица шери
Приготвяне:
В голяма купа смесете каймата, яйцето, галетата, пипера, солта, чесновия прах и соса Уорчестър. От сместа оформете 8 топки. След това ги сплеснете с длани, за да добият форма на стекове за бургер. Загрейте мазнината в дълбок тиган на средна температура. Запържете стековете и лука за няколко минути от всяка страна, докато покафенеят. Извадете стековете и ги оставете настрана.
Поръсете лука в тигана с брашното. Разбъркайте с дървена лъжица, за да изстържете останките от месото на дъното на тигана. Отделно смесете бульона и шерито, след което ги прибавете в тигана. Овкусете със сол. Намалете котлона и оставете соса да се глазира и редуцира. След това намалете температурата до минимум. Върнете месото в тигана, за да се смеси добре със соса грейви. Покрийте с капак и оставете да се готви още 15 минути.
az-jenata.bg
Четете още: Какви вредни съставки крият купешките козунаци?
Коментари