IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
17:10 | 18 април 2019
Обновен: 08:17 | 18 април 2024

Възползвайте се от любовните заклинания на страната на фараоните

Преди две хилядолетия магиите са били нещо обичайно

По материала работи: Пламен Янков
Възползвайте се от любовните заклинания на страната на фараоните

Древните заклинания за любов не са просто сюжет от съвременното изкуство. В страната на фараоните те са били нещо съвсем обичайно, пише  LiveScience.
 

На древен папирус, датиран от III в. от н.е., екип от учени са успели да разчетат две магии за любов.

Снимка: Live.Science
 

Едното от заклинанията призовава боговете да „изгорят сърцето“ на жена, докато тя не обикне заклинателя, разказва Франко Малтомини от университета на Удине в Италия. Следващият текст е насочен към мъж и съдържа редица магически думи, за да го подчини,  управлява и да прави с него всичко, което поиска.
 

В заклинанията не е посочено конкретно име. Това означава, че текстовете са шаблонни и вещият, който иска да използва магията, трябва само да добави името на желания човек.
 

За да извърши първото заклинание, магьосникът трябвало да влезе в банята и да напише заклинанието на стената. Малтомини е превел заклинанието по следния начин: „Заклевам Ви, земя и вода, духа, който е във вас и в тази баня. Да Ви изпепели пламък, както ще изгори (името на жената) от ръцете на родилата я (името на майката на жената), докато не се яви при мен“.
 

След това се произнасяли имената на някои древни божества и магически думи. „Свещени имена, възпламенете се на този път и изгорете сърцето…“, докато жертвата не се влюби в човека, направил заклинанието.
 

За да осъществи второто заклинание, магьосникът  трябва да намери медна плочка. Върху нея трябва да гравира следните магически думи: „Да ми се подчини (името на мъжа), роден от (името на майката на мъжа)“. След това заклинателят трябва до допре плочката до негова вещ.
 

На гърба на документа има списък от рецепти за лекарства, за които са необходими екстракти от животни. Те са предназначени да лекуват множество заболявания, включително главоболие и проказа. Най-интересната от всички рецепти призовава четящият да смеси мед и екстракт от птицата голям воден бик, за да увеличи удоволствието, което получава.
 

Археолозите Бернард Грефел и Артър Хънт са открили заклинанията в Оксиринхските папируси. Те са открити при разкопки през далечната 1896 година край Оксиринх в Египет. Най-древните папируси датират от 50 г. от н.е., а по-късните – от средата на VI в.
 

Много от тях са собственост на Обществото за изследване на Египет и  вече столетие учените постепенно разшифроват тайнствените надписи.
 

Превод от английски: Андрей Андреев


Четете още: Киприяновата молитва – чудният Божи лек! И чудесата са...
 

Коментари

Новини Варна