IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
14:44 | 21 април 2019
Обновен: 23:32 | 23 март 2024

За намаляване на стреса – разходки сред природата

Гуляенето сред природата е препоръчително пред прекарването на часове в закрит фитнес

По материала работи: Пламен Янков
За намаляване на стреса – разходки сред природата

С настъпването на пролетта, прекарването на повече време сред природата може да се окаже изключително полезно за психическото здраве. Това може да доведе до подобрение на настроението и повишаване на чувството за щастие и благополучие. Доказано е, че разходката в парка или гората помага за борбата с депресията. Причината е, че природата успокоява нервите, тъй като се повишават ендорфините – естествени химикали на тялото, които предизвикват усещане за удоволствие. В резултат се подобрява самочувствието и се намалява чувството за напрежение, стрес, тревожност, гняв и депресия. Престоят в природата също се свързва с по-ниско кръвно налягане и намалени нива на кортизол. В допълнение, разходките в парковете са свързани с по-малка вероятност от хващане на настинка или вирус.
 

Благодарение на предимствата, които природата осигурява на човека, се препоръчват повече разходки сред природата и дори спортуване, отколкото прекарване на часове в закрит фитнес, пише Puls.bg. За целта може да се правят упражнения като бързо ходене, тичане или каране на велосипед, които са здравословни и по-приятни, отколкото да се правят посещения в затворен и претрупан от хора фитнес.
 

Ако човек е прегрял от прекалено много работа и задължения, то разходката би му помогнала да сложи спирачки на мислите си. Изследвания показват, че 90-минутна разходка сред природата, намалява активността на частта от мозъка, свързана с негативните мисли. От друга страна, според проучването разходката в градска среда няма същия ефект. В допълнение, доказано е, че контактът със зеленината възстановява умствените способности като памет, подобрява настроението ни и увеличава по-лесното фокусиране.


Разходките сред природата в продължение на поне 4 дни в седмицата, може да подобрят уменията за решаване на проблеми с 50%.


В заключение, може да се обобщи, че независимо дали човек иска да пребори депресията или желае да подобри психично здраве, всекидневното прекарване сред природата осигурява незаменими предимства пред престоя в затворено помещение.
 

Четете още: Как да преборим пролетната умора?

Коментари

Новини Варна