IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
17:27 | 22 април 2019
Обновен: 22:39 | 6 май 2024

Най-бързата птица в света се намира във варненския зоопарк

Соколът-скитник достига при лов скорост до 300 км/ч

По материала работи: Ставри Таргов
Най-бързата птица в света се намира във варненския зоопарк

снимка Николай Стайков

Най-бързата птица в света се намира във варненския зоопарк. Според National geographic соколът-скитник достига при лов скорост до 300 км/ч“. Това научи Медийна група „Черно море“ от Нора Люцканова, уредник на Зоокъта, в Деня на земята.

 

От всички 59 вида животни във варненския зоопарк, 10 са от защитени видове. Всички се отглеждат в изкуствени условия, само защото са попаднали там след сериозна травма или злополука, откарани са и са спасени. Тъй като връщането им в природата се е оказало невъзможно, във Варна те са намерили спокоен живот и грижи.

 

По думи на уредника някои от птиците не са свикнали да живеят при тези условия и се блъскат в клетките. Когато обаче една птица е била тежко болна и затворена в малко пространство на ръба на оцеляването си, малко или много тя привиква, а и няма друг избор.

 

Сред редките птици освен сокол-скитник са белочела гъска, обикновен мишелов, бухал, чухал, къдрав и розов пеликан, египетска гъска и др. „Хората не си дават сметка колко рядко могат да бъдат видени тези животни в дивата природа и въобще“, отбеляза Нора Люцканова.

 

Зоопаркът започна набиране на детски рисунки в конкурс на тема „Аз обичам животните“.

 

До 1 май всички, ненавършили 18 години, могат да донесат своите рисунки и единственото условие е на тях да има животно. Тогава ще се оценяват и победителите ще бъдат разпределени в 3 места. Ще има предметни награди. Рисунките могат да се предадат на касата на зоопарка с имената на детето и телефон за връзка.

 

„В последните няколко дни имаме пет нови пиленца, очакваме да се излюпят патета. Надяваме се тази година да имаме и по-редките видове патици.

 

А от муфлончетата скоро ще започнем да подаряваме на други зоопаркове, тъй като условията за размножаване при тях са по-лесни и вече има 8 кафеви и две черни. Надяваме се повече осиновители да поемат грижа за животните“, допълни Нора Люцканова.
 

Ели Маринова

 

Бебе муфлонче се роди във варненския зоопарк (СНИМКИ)

Със синеоко Нанду се сдоби варненският зоопарк (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна