IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:54 | 22 април 2019
Обновен: 03:04 | 27 април 2024

Със синеоко Нанду се сдоби варненският зоопарк (СНИМКИ)

Птицата е дарена от зоокъта в Павликени и достига размери 1,80 м

По материала работи: Слав Велев
Със синеоко Нанду се сдоби варненският зоопарк (СНИМКИ)

снимки Ели Маринова

Птица южноамериканско нанду албинос е новият питомец на зоопарка във Варна. Птицата е дарена от зоокъта в Павликени и е само на една година, каза уредникът на варненската зоологическа градина Нора Люцканова. Достига размери 1,80 м при възрастните. 

 

Семейство Нанду, обитават откритите пространства на Южна Америка. Птицата не лети, при бяг развива скорост до 60 km/h. Обикновено живее на групи от 5 до 30. Дължината на възрастните птици е 127 – 140 cm, теглото достига 20 – 25 кг и повече. Мъжките са по едри от женските. На външен вид обикновеното нанду прилича на щрауса, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията. Краката му са с по 3 пръста, а щраусите имат по два. Мъжките си имат харем от по няколко, до 6 женски.

 

Крилата са дълги; птицата ги използва за равновесие по време на бяг. Оперението е в кафяво-сиви тонове с различна интензивност. По правило, мъжките са по тъмни от женските. Сред птиците се срещат и албиноси – с бяло оперение и сини очи. Рулеви пера няма. Младите нанду са сиви, с тъмни надлъжни ивици. В началото на размножителния период възрастния мъжки издава дълбоки и силни звуци – „нан-ду“, от който птицата е получила и своето название.

 

Обикновено младите нанду са сиви, но новото попълнение е албинос – с бяло оперение и сини очи.

„Нанду се храни с треви, дребни мъртви гризачи, но поглъща и малки камъчета за по-добро храносмилане, отбеляза още Нора Люцканова. Подходящи са за отглеждане у нас, защото атмосферните условия, характерни за тях са близки до нашите. Срещат се и на надморска височина над 2000 м. в Андите. По същата причина в последните няколко години все повече южноамерикански видове се отглеждат в българските зоопаркове“, допълни зоо-специалистът.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Вижте снимки на най-новото попълнение на варненския зоопарк

Бебе пони се роди на Благовещение във Варна

Коментари

Новини Варна