IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:07 | 22 април 2019
Обновен: 09:46 | 17 април 2024

Бебе муфлонче се роди във варненския зоопарк (СНИМКИ)

Рогатото козле се е родило преди дни и чака осиновител

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Още едно бебе муфлон се появи на бял свят във варненския зоопарк преди броени дни, сподели уредникът Нора Люцканова. На пръв поглед младите муфлони приличат на козлета. С тази разлика, че при зрелост ще им поникнат извити рога. Европейският муфлон произхожда от островите Корсика и Сардиния, откъдето е разселен изкуствено в множество европейски страни, включително и в България. Той е защитен от закона за животните и е записан в Червената книга на България.

 

Смята се, че муфлоните са предшественици на домашните овце. Размножителният им период започва в края на септември до началото на ноември. Обикновено бременността трае 5 месеца, като се раждат 1 или 2 малки. Основната им храна е дървесна и храстова растителност.

 

Бебето е черно като баща си, който живее в зоопарка от половин година. Палаво, любопитно и лакомо, малкото вече се запознава с новия живот. Все още си няма име и очаква своя осиновител, който ще го кръсти.

Ели Маринова

Снимки авторът

Четете още: Със синеоко Нанду се сдоби варненският зоопарк (СНИМКИ)

Най-бързата птица в света се намира във варненския зоопарк

Коментари

Новини Варна