IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
09:10 | 6 май 2019
Обновен: 17:34 | 14 април 2024

Животните от "тайните служби"

Често най-невинните са най-опасни

По материала работи: Пламен Янков
Животните от "тайните служби"

Преди седмица властите в Норвегия заловиха белуга, която носила специална руска сбруя и изразиха опасенията си, че бозайникът най-вероятно е трениран от Русия в шпионаж. И макар на пръв поглед животното да изглежда така, сякаш се вписва в горното правило, то е направило една основна грешка - появило се пред норвежкия рибар, който го заподозрял заради написаното на нагръдника му, а именно - От Санкт Педербург.


За сега Русия отхвърля обвиненията, че е тренирала белугата да шпионира Норвегия. Тя, от своя страна, отказва да говори. Но със сигурност не е първото животно, което се забърква в такава каша.


Ако има нещо, което трябва да знаете за котките е, че те правят това, което си искат, когато си искат.  Те са непроницаеми и непредвидими и точно заради това ЦРУ решава, че е добра идея да бъдат превърнати в шпиони. Така, през 60-те години организацията налива близо 14 милиона долара в това, да "вградят" подслушвателно устройство в нищо неподозиращо четириного. Котката трябвало да донесе жизненоважна информация за руското разузнаване. Но... операцията е провал от ден едно, защото за нещастие, горкото животно било блъснато от кола пред руското посолство.


Те са тихи, движат се само под прикритието на нощта и живеят в тайни пещери. Това са безупречните характеристики на прилепите бомбаджии. През Втората световна война, един зъболекар предложил в летящите бозайници да бъдат сложени малки взривяващи се устройства. Идеята била прилепите да бъдат пуснати над японските градове, където те да намерят убежище в цепнатините на сградите, а по-късно да се взривят, предизвиквайки хаос. Войниците дълго тествали идеята, което им коствало и един изгорял бункер за самолети, но нещата така и не потръгнали...


При тях, първо идва името, а след това идеята. "Мухите на стената", буквално се превръщат в живи мухи през 2018 година, когато група учени се опитват да създадат насекоми, чиито неврони са опасани с жици за да могат да бъдат контролирани. Киборгите трябвало да подслушват, но технологията им все още не е готова. Спорен е успеха при други подобни опити с гълъби, мишки и дори...акули.


Много мили животни са несправедливо арестувани, без дори да са подозирали, че са шпиони. Истина е, че гълъби са били използвани като вестоносци през Първата световна война, а страни като САЩ, Русия и Израел са пращали делфини, които да проучват морското дъно, но 14-те катерици, които били заловени от Иран през 2007 година край ядрена електроцентрала са били напълно невинни. Властите така и не разбрали какво кроят, но все пак ги тикнали в клетките... за всеки случай.


Птиците също предизвикват притеснение у тайните служби. През 2013 година в Египет е арестуван щъркел, който носи подозрителен пакет в клюна си. Оказва се, че той няма нищо общо със света на Джеймс Бонд, а всъщност самата птица е следена от учен, който използвал пакета и устройството в него за да следи движенията на птицата. Щъркелът бил невинен.


Dnes.bg


Четете още: Задържаха български лешояд, заподозрян в шпионаж
 

Коментари

Новини Варна