За какво служат релефните белези на клавишите F и J?
Знаете ли, че имат своето предназначение?
Публикувана: 16 May 2019 | 17:28

Технологиите постоянно се развиват и променят. Едно нещо обаче си остава константа и това са релефните белези по определени клавиши на компютърната клавиатура. Те са поставени на стратегическо място и имат своето предназначение, отбелязват от az-jenata.bg.

 

Тъй като изследванията, а и практиката в ежедневието показват, че средно човек прекарва по 10 часа на ден, взирайки се в електронен екран на някакво устройство, изобретателите са се постарали да направят работата на компютър по-лесна и бърза.

 

Те са използвали метод, прилаган в писането от много години, който има за цел да превърне набирането на текст бърза и лесна задача. Методът залага на тактилната памет, която помага на мозъка да се ориентира в дадена ситуация или в пространството.

 

В случая помощта идва от стратегически разпределени издутини по клавишите на клавиатурата, които неслучайно винаги се намират на едни и същи букви и цифри. Това са клавишите F, J на основния блок клавиши и цифрата 5 на цифровия блок от дясната страна на клавиатурата.

 

Ако досега не сте забелязали тези продълговати издутини, вгледайте се. Те винаги са там. Защо?

 

Оказва се, че основното предназначение на издутините е да помагат да позиционираме правилно ръцете си, когато искаме да пишем. Вниманието към тези детайли подобрява ефективността на клавиатурата, увеличава скоростта на писане, така че не е необходимо постоянно да гледате къде точно да поставите пръстите си. Това се случва благодарение на умението на мозъка да се ориентира в пространството, запаметявайки определени ориентири, подсказващи следващите ходове, които трябва да предприеме.


Клавишите F и J са от двете страни на полето за писане и са разположени на местата, където обикновено спонтанно попадат водещите ви пръсти – показалците.

 

Дори когато четете нещо на екрана и сте направили пауза в писането, пръстите ви инстинктивно продължават да докосват именно тези или съседни клавиши. Най-често пръстите стоят в готовност върху клавишите ASDF отляво и JKL отдясно.

 

Тази навигация е ефективна, ориентираща и бърза. Сега, когато знаете за какво служат стратегическите издутини на клавишите ще се убедите как всъщност несъзнателно сте ги докосвали и търсели с пръсти, когато не гледате в клавиатурата.

Коментари ( 0 )