IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:02 | 20 май 2019
Обновен: 06:24 | 24 април 2024

Защо се чувстваме по-разтревожени през лятото?

Съществува пролетно-лятно афективно разстройство

По материала работи: Пламен Янков
Защо се чувстваме по-разтревожени през лятото?

Може ли хубавото време да ни накара да бъдем по-тревожни и умислени? Според експерти от LiveHealth, цитирани от Tialoto.bg, това е напълно възможно.
 

При някои хора тревожността се увеличава именно през по-топлите месеци. По думите на д-р Линдзи Хендерсън, натискът върху хората, страдащи от депресия и някакви психични промени, да излизат навън и се забавляват, защото хубавото време ще им подейства добре, може да засили тяхното безпокойство.
 

„Натискът да участват във всичко, което правят другите, е фактор, който променя настроението“, казва тя и добавя, че щастието на другите може да натъжи много хора с ментални проблеми. Гледайки, че всички са в парковете, с половинки или деца, радвайки се на живота, може да депресира още повече, категорична е Хендерсън.
 

Освен животът на другите, времето също има своето влияние. Когато е топло, реакциите на тялото може да са близки до тези по време на паник атака. Понякога просто високите температури може да ви карат да се потите и да ви причернява пред очите, но вие да мислите, че имате атака.
 

Съществува така нареченото сезонно афективно разстройство. То може да се появи през всеки сезон – както зимата, така и лятото. Смята се, че по-малкото количество на мелатонин и серотонин, които получаваме от слънцето, води до умора, главоболие, тревожност и понижено либидо. Въпреки това се среща и пролетно-лятно афективно разстройство. То по-скоро може да се сметне за отпадналост, но не бива да се пренебрегва. В тези случаи е нужна по-здравословна храна, както и разговор с психолог.
 

Как да се храните, за да намалите тревожността?
 

– Избягвайте бялата захар, по-сладките и рафинирани храни;
 

– Намалете до минимум консумацията на кафе, чай, шоколад, кола и други газирани напитки, както и алкохола;
 

– Яжте повече плодове, зеленчуци и други пресни храни;
 

– Поне за седмица не яжте тестени изделия и млечни продукти, съдържащи глутен (той увеличава възпалението в тялото);
 

– Яжте храни, богати на омега 3 мастни киселини. Такива са чиа, ленено семе, слънчогледово семе, скумрия, риба тон, сьомга. Може да взимате и добавки, но след предписание от вашия лекар.


Четете още: Как да се отпуснем и да сме "дзен“ само за няколко минути
 

Коментари

Новини Варна