Лекар: Изследването на кърлежи е безсмислено
Доц. Атанас Мангъров разкрива колко опасно е ухапването
Публикувана: 26 May 2019 | 10:26

Изследването на кърлежи е безсмислено. Ако насекомото попадне върху кожата ви, е необходимо да се изчака поне 4 седмици, след което да се направят изследвания. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров. Специалистът от Инфекциозна болница разкри кога ухапването може да бъде опасно.
 

„Кърлежите са част от природата, но те са паразити. За да има кърлежи, трябва да има животни, които да ги разнасят. Това са гризачи, мишки, плъхове, също така безпризорни кучета и котки. Там, където има възможност да се въдят такива животни, се въдят и кърлежите“, коментира лекарят.
 

Специалистът уточни, че около 20-30% от кърлежите са заразени с причинителя на лаймска болест и обикновено при вадене на кърлеж от тялото, част от него остава под кожата.
 

„Това, което трябва да се направи, след като някой забележи, че има кърлеж, е колкото се може по-бързо той да се отстрани“, каза доц. Мангъров. По думите му, много често хората не са забелязали насекомото от самото начало.
 

„Както и да се вади един кърлеж, почти винаги хоботчето му остава в кожата, защото то е с обратни зъбци, като рибарска кукичка. Колкото и внимателно да го въртите и дърпате, обикновено то се къса и част от него остава в кожата“, каза медикът и посъветва родителите да не оставят децата да играят на места, където има животни и по-гъста растителност.
 

От началото на годината са регистрирани около 60 случая на заболели от лаймска болест у нас.


Четете още: Проф. Кантарджиев: До 12 ч. кърлежите не пренасят болести

Коментари ( 0 )