IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
12:19 | 26 май 2019
Обновен: 09:49 | 13 април 2024

Три причини да си проверите налягането в гумите

Редовният контрол не само ще направи колата ви по-сигурна, но и ще ви спести доста пари

По материала работи: Пламен Янков
Три причини да си проверите налягането в гумите

Повечето хора рядко се сещат да проверят налягането в гумите си, освен ако те не са видимо омекнали. Но всъщност е добре тази проверка да се прави на сравнително кратки промеждутъци и всеки път преди по-дълго пътуване, съветват експерти, цитирани от Automedia.Investor.bg. Дори да сте с нови и качествени гуми, с течение на времето въздухът излиза - и при контакта с неравности или бордюри, и при резки промени в температурите. Поддържането на препоръчителното налягане не само ще направи колата ви по-управляема и сигурна, но и може да ви спести значителна сума пари.
 

1. ПО-ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ


Ако гумите са недостатъчно или прекалено напомпани, колата ви ще се държи непредсказуемо в критични ситуации. "Колко важно е правилното налягане в гумите, си проличава най-добре в екстремни моменти - примерно рязка смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно", обяснява Мартин Дражик. При мокра настилка пък прекалено меките гуми увеличават спирачния път и повишават риска от аквапланинг. 
 

 

2. ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ
 

Ако налягането в гумите е по-ниско от препоръчителното, това води до деформации и до прегряване. Така животът им се намалява чувствително, да не говорим, че се повишава и рискът от повреди. При много горещо време обаче е добре налягането леко да се понижи. 

 

3. ПО-НИСЪК РАЗХОД


Ако гумите са твърде меки, това увеличава съпротивлението и съответно повишава разхода. Разликата е до няколко процента, което в рамките на една година може да ви струва една солидна сума. Правилно напомпаните гуми намаляват и парниковите емисии на автомобила Ви.


Четете още: Опасен ли е круиз-контролът през лятото?

Коментари

Новини Варна