IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:14 | 29 май 2019
Обновен: 22:50 | 16 май 2024

Загадките на изумрудените плочи

Според едно от множеството поверия легендарният философ и жрец Хермес Трисмегист пътувал за Цейлон (днешна Шри Ланка) и открил плочите в тайна пещера

По материала работи: Пламен Янков
Загадките на изумрудените плочи

Обикновено се описват като правоъгълни зелени плочи, съдържащи надписи на писменост, близка до древната финикийска азбука. Макар множество текстове да ги посочват като източници на информация, самите изумрудени плочи все още не са открити.
 

Вярва се, че те разкриват древни тайни, ясни само на посветените в алхимията. Там са описани загадъчните сили на Философския камък, свързани с преобразуването на веществата (трансмутация), пише изданието Anceint Explorers. За древните алхимици най-важното преобразуване е било превръщането на обикновени метали в злато.
 

Според едно от десетките поверия легендарният жрец и философ Хермес Трисмегист пътувал за Цейлон (днешна Шри Ланка) и открил плочите в  пещера. След като изучил техните тайни, Хермес разбрал тайните на пътуването до „небесата и земята“. Според легендата той прекарал остатъка от живота си, пътувайки из Азия и Близкия изток и помагал на хората като преподавател и лечител.
 

Прави впечатление фактът , че в свещения текст на хиндуизма Маханирванатантра Хермес и Буда са една и съща личност, наречена „синът на Луната“.
 

Една от най-големите неясноти около изумрудените плочи е техният автор. Някои смятат, че те са написани от Тот, владетелят на Атлантида (въплъщение на Хермес Трисмегист) преди около 38 000 години, а други поддържат далеч по правдоподобното мнение, че автор на загадъчните плочи е арабин на име Балинас, живял между VI и VIII век от новата ера. Въпреки всичко с тях е свързана и прословутата фраза „Както на небето, така и на земята“, която се приписва на Хермес Трисмегист...
 

Дали обаче хората, за които се смята, че са почерпили мъдрост и знания от древните плочи, са ги виждали наистина, можем само да гадаем. Знаем само, че сред тях са въпросният Балинас, Исак Нютон, Алистър Краули и Алберт Велики. Ако приемем, че все пак никой никога не е виждал изумрудените плочи възниква въпросът защо им е на толкова много хора, пръснати по всички краища на света да си измислят съществуването на изумрудените плочи.
 

Дали въпреки всичко  тези артефакти са били просто някакъв вид  изкусна измама, целяща да обвие в мистерия определени социални групи? Или тяхната цел е била да бъде установен контрол върху хората, използвайки страховете?
 

Силно вероятно е никога  да не разберем отговорите около мистерията на загадъчните артефакти.  Това, което знаем обаче, е, че в тях е скрито познание, което  алхимиците ревниво са се опитвали да запазят за себе си. Познание, с което може да се преобразува материята,  а може би и самите хора.
 

Превод: Андрей Андреев


Четете още: Как да постигнем безсмъртие

Коментари

Новини Варна