IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
20:40 | 1 юни 2019
Обновен: 21:25 | 28 март 2024

Релаксация – защо ни е необходима?

Ето кои са основните ползи

По материала работи: Пламен Янков
Релаксация – защо ни е необходима?

Релаксацията означава тялото да се отпусне физически и психически, да се намалят максимално тревогите, напрежението и стресът, които се считат за едни от най-големите виновници на някои от болестите. Защо релаксацията ни е необходима и можем ли да живеем непрекъснато под напрежение, без да се отпускаме? 
 

Всъщност, релаксацията подпомага здравия ум и тяло. Когато сме отпочинали и успокоени, мислим по-добре, фокусираме се по-бързо, но и сме по-производителни на работното място. При отпускане се увеличава притокът на кръв към мускулите. Така се осигурява много повече енергия, по-добър метаболизъм и по-добра памет. Спокойният ум е добра основа за взимането на по-добри решения. Почивката позволява и по-добър контрол над емоциите ни. Ако релаксираме редовно, шансът от депресия също намалява, а настроението се подобрява.
 

Релаксацията ни е необходима и за да забавим сърдечната честота, пише Puls.bg. По този начин ние даваме малко почивка на сърцето, а това води до предотвратяване на рискови фактори като сърдечни пристъпи, високо кръвно налягане, инсулт и други сърдечни проблеми.
 

Ако се отпускаме по-често, се редуцира рискът от настинка. Д-р Шелдън Коен, професор по психология в Университета Карнеги Мелън, твърди, че хроничният стрес и по-малкото време за почивка за продължителен период от време, може да причини и дори да удвои разболяването от простуда. Според него стресът пречи на способността на организма да се бори с инфекциите и възпалителните процеси в тялото. 
 

Кои са начините за отпускане? Сред най-популярните начини за рекалкс са: четене на книга, творческо хоби, време със семейството, упражнения на открито, медитация, йога, туризъм, общуване с близки приятели, престой сред природа или просто прекарване на време на открито място с много слънчева светлина. Всъщност всеки може да намери най-добрия и бърз начин за релаксиране на тялото и ума и да го използва редовно, а защо не и всекидневно. 


Четете още: Как да не прегреем от работа?
 

Коментари

Новини Варна