IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
14:50 | 8 юни 2019
Обновен: 15:40 | 15 април 2024

Учени откриха защо стареем

Била изследвана активността на гени в тъканни проби от хора на различна възраст

По материала работи: Слав Велев
Учени откриха защо стареем

Учени от университета на Маями установиха, че ключови генетични програми, които допринасят за дълголетие, функционират до средна възраст, съобщи Юрик алърт.

 

Била изследвана активността на гени в тъканни проби от хора на различна възраст. Ключова роля за появата на много болести след навършване на 60-годишна възраст играят ензимът mTOR, който е мишена на рапамицина у бозайниците, и производството на активни форми на кислород в митохондриите.

 

По мнението на специалистите, сложността на системата за регулиране на програмите за стареене у хората е далеч по-голяма, отколкото у другите видове. Това е свързано с човешкия геном, който е еволюирал, осигурявайки дълъг живот. Еволюцията обаче не е предвидила, че продължителността на живота ще надхвърли 50-60 години. Поради някаква причина редица възпрепятстващи стареенето молекулярни програми се изключват именно в този срок.

 

Ензимът mTOR регулира важни клетъчни процеси, включително растежа и деленето.

 

Нарушаване на функциите му се наблюдава при диабет, затлъстяване, депресия и някои видове рак.

 

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна