IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
17:04 | 8 юни 2019
Обновен: 04:03 | 24 март 2024

Женският мозък по-млад от мъжкия?

Тези резултати са нови и предстои да бъдат проверени обстойно

По материала работи: Пламен Янков
Женският мозък по-млад от мъжкия?

Известен е изразът „млад по душа“. А дали можем да бъдем млади и по мозък? Ново проучване доказва, че женският мозък е биологично по-млад от мъжкия на същата възраст. Изследователите анализират мозъчни скенери на повече от 200 възрастни сравнявайки активността на мозъчния метаболизъм, за който се знае, че намалява с възрастта. Базирайки се на тези метаболитни нива, те откриват, че женските мозъци се явяват до 3 години по-млади от мъжките мозъци на същата възраст.
 

Тези резултати са нови и предстои да бъдат проверени обстойно. Но ако е вярно, това означава, че наличието на метаболитно по-млад мозък осигурява на жените до известна степен устойчивост на промените, свързани със стареенето. Това от своя страна може да обясни защо при жените са наблюдава по-малък спад в менталните способности с възрастта. Но все пак да напомним, че предстоят още проучвания, които да потвърдят информацията.
 

Основното гориво, което мозъкът използва е захар или глюкоза. Но начина, по който мозъкът използва глюкозата, се променя силно с възрастта. При младите хора по-голямата част от глюкозата се разгражда чрез процес наречен аеробна гликолиза. Този процес участва в изхранването на мозъка, подпомага неговото съзряване и развитие, включително растежа на мозъчните клетки. Но с напредване на възрастта силно се ограничава аеробната гликолиза. А до момента не се знаеше как се различават метаболитните процеси при мъжете и жените.
 

В проучването е използван специален алгоритъм, който намира връзка между мозъчния метаболизъм и възрастта. Алгоритъмът много прецизно може да определи възрастта базирайки се на мозъчния метаболизъм, пише Puls.bg .
 

Интересно е, че различията между мъжкия и женския мозък могат да бъдат засечени още на много ранна възраст – 20-25 години. Според изследователите тази разлика в метаболизма не се дължи на това, че мъжкият мозък старее по-бързо. По-скоро причината е, че мъжкият мозък изначално е по-зрял и тази разлика остава до края на живота. Метаболитно по-младият мозък на жените се смята и за причината за по-дългата продължителност на живот при женския пол.
 

Четете още: Защо забравяме?

Коментари

Новини Варна