IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
17:04 | 15 юни 2019
Обновен: 04:51 | 24 април 2024

Техники за бързо и качествено релаксиране

Вижте кои са те

По материала работи: Пламен Янков
Техники за бързо и качествено релаксиране

Няма как да се избегнат всички източници на стрес, които напрягат тялото и предизвикват различни смущения. Ежедневието е препълнено с такива нежелани стресови ситуации. Въпреки това, трябва да се намери начин за хармония на тялото и душата. Ето защо може да се използват някои техники, с които тялото да релаксира след поредния изморителен и напрегнат ден.


Най-лесната и бърза техника за отпускане е като се легне по гръб и се затворят очите, пише Puls.bg. В такъв момент трябва да се прекрати всякаква мисловна дейност и просто човек да се наслаждава на тишината. Ако е трудно осъществимо това, може да се мисли за нещо, което успокоява самия човек – места или преживявания, които помагат за отпускане. Може да се постои така 15-20 минути, но дори и повече – според нуждите на самия човек.


Друг начин за релаксиране е чрез фокусирането върху дъха. За целта се правят дълбоки и бавни вдишвания, известни като коремно дишане. Отново, както при предната техника, трябва умът да се освободи от разсейващи мисли. Фокусът върху дишането е особено полезно да се прави от хора, които имат хранителни разстройства. Тази техника обаче не е подходяща за хора със сърдечна недостатъчност, затруднено дишане или други дихателни заболявания. 


Трети вид техника е фокусирането върху различна част от тялото. Тя съчетава дишане с прогресивна мускулна релаксация. За целта се прави свиване на група мускули в рамките на няколко секунди, а след това отпускането трябва да става бавно и плавно. Отново техниката се прави в рамките на няколко минути до облекчение.


Йога или тай чи също са много добър вариант за релаксиране. Те съчетават ритмично дишане в комбинация с различни пози и движения. В допълнение, те подобряват гъвкавостта и баланса на тялото.


Освен за премахване на стреса, техниките могат да осигурят и други ползи като например: понижаване на кръвното налягане, забавяне скоростта на дишане, подобряване на храносмилането, повишаване на притока на кръв към основните мускули, намаляване на мускулното напрежение, подобряване на концентрацията и т.н.
 

Четете още:  Как да се справим с паник атаките?

Коментари

Новини Варна