IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
11:00 | 20 юни 2019
Обновен: 14:52 | 15 април 2024

Ваканцията – най-добрият начин за понижаване на стреса

Почивката също подобрява здравето на сърцето

По материала работи: Пламен Янков
Ваканцията – най-добрият начин за понижаване на стреса

Най-добрият начин за отпускане на тялото психически и физически е ваканцията. Защо? Защото по време на ваканцията човек може да си почива или пък да предприеме пътуване, което да осигури много положителни емоции, пише Puls.bg
 

Изследвания показват, че тези, които не правят достатъчни почивки, са по-тревожни, депресирани, стресирани и по-често болни. Обратното, когато човек е във ваканция, всъщност подобрява настроението си, а това води до повишена имунна система. Това пък от своя страна води до по-голяма вероятност за справяне със стреса.
 

Почивката също подобрява съня, който е изключително важен фактор за намаляване нивата на стреса. Според проучване хората, които почивали повече, удължили съня си, но и подобрили неговото качество. 
 

През ваканцията, когато човек почива, се забравя за ежедневния график и непрекъснато гледане на часовника. За целта, ако се пътува, човек ще забрави за малко проблемите на работното място и ще държи съзнанието си далеч от стреса. Доказано е, че почивката подобрява производителността на работното място. Затова след ваканцията човек ще бъде по-пълноценен и ще се чувства презареден с енергия.
 

Почивката също подобрява здравето на сърцето. Проучване показва, че жените, които предприемали само 1 почивка веднъж на няколко години, били с много по-голям риск да развият коронарна болест на сърцето или да получат удар. Мъжете пък, които не предприемали ваканции, били с повишен риск от получаване на инфаркт.
 

Ваканцията е добре да се предприема на открито, отколкото на закрито, тъй като през останалото време, когато човек работи, прекарва цял ден в затворено помещение, което всъщност повишава нивата на стреса. Затова почивката трябва да бъде с максимален престой навън, където ще се вдишва свеж въздух, а това ще увеличи количеството кислород, което ще подобри настроението. 


Освен това слънчевите личи предотвратяват депресията, помагат за подобряването на съня и намаляват нивата на кортизола – хормонът на стреса. Това се дължи на витамин D, който слънцето осигурява на тялото.


Четете още: Как да балансираме работата и личния си живот?
 

 

Коментари

Новини Варна