IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
16:33 | 5 юли 2019
Обновен: 04:48 | 24 март 2024

Сок от целина – фибри, желязо и витамини на едно място

Вижте кои са предимствата на зеленчука

По материала работи: Пламен Янков
Сок от целина – фибри, желязо и витамини на едно място

Електролитните напитки са предпочитани през лятото. Те предотвратяват дехидратирането на тялото, охлаждат и намаляват апетита след усилена тренировка. Затова е по-добре да се пият вместо сокове и газирани напитки, които само увеличават чувството за жажда, отбелязва tialoto.bg.

 

Освен вода с лимон, мента, джинджифил, през този сезон трябва да пием фрешове и смутита, с които да си набавим витамините, от които се нуждаем. Ако искате да повишите детоксикацията на организма в жегата, сокът от целина (селъри) е идеалното средство за това.

 

В една купичка, пълна със зелените стръкчета има около 16 калории. За сметка на това съдържанието на фибри и витамини в тях е голямо. Това прави селърито да се консумира от много хора, които се хранят по-здравословно или са на диета.

 

Пиейки една чаша сок от зеленчука, ние си осигуряваме близо 10% от дневния прием на витамин А и фолиева киселина, около 8% калий, както и малко по-малко от минералите магнезий, калций, манган, мед и фосфор.

 

Лутеолин и апигенин са веществата в целината, които имат силен антиоксидантен ефект. Затова зеленчукът се използва за прочистване на организма от токсините.

 

Една чаша от зеления сок е пълна с 1/2 грама фибри. Те подпомагат метаболизма и насърчават процеса на отслабване.

 

Кои са най-големите предимства на сока от целина?

Някои от антиоксидантите, открити в сока от целина, са известни като фталиди. Те имат способността да укрепват стените на артериите и предпазват сърцето. Проучване, публикувано в списанието „Advanced Herbal Medicine“, доказва важната роля на целината за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, понижаване на кръвната захар и намаляване на кръвното налягане.

 

Голямото съдържание на желязо в целината подобрява кръвообращението, при което се увеличава производството на червени кръвни телца.

 

Както всички други зеленолистни зеленчуци, селърито се грижи и за здравето на кожата. В него има витамините А, С и К, които се използват в козметиката за лечение на редица състояния на кожата, включително псориазис, екзема, акне и розацея. Антиоксидантите в свежите стръкчета предотвратяват появата на бръчки и пигментни петна.

 

Целината е и с изключително високо съдържание на вода. Редовното пиене на този сок се грижи за хидратацията на организма и пречиства черния дроб.

 

Една от по-малко известните ползи на сока от целина е съдържанието на лутеолин, който има противовъзпалителни свойства. Независимо дали страдате от артрит, подагра, главоболие, хемороиди или разстроен стомах, напитката ще облекчи вашия дискомфорт.

 

И накрая – освен че освежава и ни зарежда с полезни вещества, сокът от селъри насърчава съня. Това се дължи на магнезия в него, който намалява сърдечната честота, помага на тялото да изпадне в покой по-лесно и предотвратява честото будене.

Коментари

Новини Варна