IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:48 | 7 юли 2019
Обновен: 18:43 | 27 април 2024

Работят ли добавките за здрав ум?

Учените са установили категорично, че богатите на антиоксиданти храни имат ефект за поддържането на здравия ум в дългосрочен план

По материала работи: Пламен Янков
Работят ли добавките за здрав ум?

Около 25% от американците над 50-годишна възраст взимат добавки с идеята да поддържат добро ниво на функциониране на мозъка показва проучване на AARP, но това, оказва се, няма голям смисъл. Препоръката на същия експертен състав е средствата да бъдат насочени към други по-ефективни средства за поддържане на добра ментална форма.
 

Добавките за подобряване на мозъчната функция, които така широко се препоръчват от рекламни клипове на възрастните хора включват различни миксове от витамини, минерали, билки, аминокиселини, други полезни вещества, което се превръща в индустрия, извличаща от застаряващите американци от 20 до 60 долара на месец. 
 

Тази инвестиция би била далеч по-ползотворна, ако е насочена към осигуряването на пресни плодове и зеленчуци на трапезата, пише Puls.bg. Експертите обръщат внимание, че хранителните добавки за разлика от медикаментите не преминават през солидните проучвания, потвърждаващи ефектите и безопасността им и де факто не може да има гаранция, че те работят. 
 

Например гинко билоба е едно от растенията, които се използва за производството на добавки, „подпомагащи мозъчната функция и когнитивни способности“. И обикновено тази информация присъства на етикетите, в листовките или брошурите на добавките. В същото време обаче, ако се разгледа етикета или листовката на опаковката трябва да се открие изречение, което звучи приблизително така: „Този продукт не е лекарство и не може да се очаква да излекува или предпази от заболяване.“
 

Един от основните страхове на съвременното човечество е да не загубим разсъдъка си. Масово се боим с напредването на възрастта да не бъдем поразени от болестта Алцхаймер, да не се влоши паметта и когнитивните ни способности, да развием деменция... Разбираемо е, днес са повишени изискванията, за да можем да поддържаме стандарта на живот, който искаме и без да тежим на нечии ръце на старини, а това отдавна вече не зависи от силата на ръцете ни. Естествено е и да се опитаме да се погрижим за себе си, но ако се замислим върху факта, че все още медицинската наука не е открила първопричината за развитието на алхаймер и че не съществува медикамент, който да излекува, или предпази, или дори да поддържа когнитивната функция по-дълго при тази болест, по-трудно бихме се поддали на  триковете в рекламните послания, боравещи с емоциите ни. 
 

Факт е и че хората не се нуждаят от множеството витамини, които приемат под формата на добавки, те просто не работят така, както ни се иска. Много по-голям смисъл има балансираният режим на хранене, чрез който на организма се доставят всички необходими елементи, от които има нужда.
 

Е, разбира се, има някои изключения. Например, ако с храненето си не осигуряваме достатъчно витамин В12 или В6, то те трябва да се набавят чрез добавка. Но това е доказано! С напредването на възрастта при някои усвояването на витамин В12 от храната е проблемно. Тогава може да се предприеме изследване и при ниски нива на витамин в кръвта лекарят да препоръча подходящата добавка. Не бива да се изключва и фактът, че при някои пациенти в този случай таблетката или капсулата също не помагат и тогава единственият вариант за набавяне на витамина остава инжекционната форма.
 

Максимата по-добре да взимам по-високи дози витамини, за да съм сигурен в ефекта за здравето си, също не върши работа, дори може да се окаже и опасна. Организмът има способността да изхвърля витамините, които са му в повече и да усвоява само необходимото му количество. Водоразтворимите витамини просто се извеждат от него чрез урината. Високите дози мастни витамини обаче могат да имат токсичен ефект върху тялото и да причинят заболяване. Такива са витамин А, Д, Е и К.


Колкото до ефектите на гинко билоба, досега изследванията не потвърждават ефективност по отношение превенцията и лечението на алцхаймер. 
 

Какво още трябва да се има предвид при добавките? Те невинаги съдържат съставките, с които се представят. Някои от тях съдържат макар и минимални количества токсични примеси, които биха могли да навредят при наличието на едно или друго състояние. При такъв опит задължително трябва да информирате в случая, нашата ИАЛ.
 

Други популярни и търсени добавки за поддържане на здравето са антиоксидантите, защото знаем, че те могат да изчистят организма ни от натрупани в него токсини, включително и тези в мозъка. Само че досега няма нито едно научни изследване, което да потвърждава ефективността на антиоксидант под формата на добавка за подобряване и/или предпазване от упадък на паметта. По-голяма полза има отново полезното блюдо на масата. 
 

Нещо повече, учените са установили категорично, че богатите на антиоксиданти храни имат ефект за поддържането на здравия ум в дългосрочен план, за разлика от хранителните добавки. И те все още не могат да обяснят защо това е така!
 

Една от вероятните причини е, че приемани като естествена част от храната тези антиоксиданти се поглъщат в микс от други съставки, чийто комплекс работи. 
 

Затова професорът по неврология от Университета на Флорида д-р Стивън ДеКости препоръчва: първо, съсредоточете се върху поддържането на здравословно меню, после консумирайте повече зеленолистни зеленчуци и си набавяйте храни, в ползата на чийто състав сте сигурни. Хранителни добавки приемайте при доказан дефицит и препоръчан продукт от лекуващия лекар!


Четете още: С кои храни не бива да вечеряме?

 

 

 

Коментари

Новини Варна