IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:00 | 15 юли 2019
Обновен: 04:22 | 24 април 2024

Как да се справим със сухата кожа през лятото?

Пчелният мед е много ефективен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как да се справим със сухата кожа през лятото?

През летните месеци, когато температурите са високи, а слънчевите лъчи – най-силни, трябва да се вземат мерки за сухата кожа, защото тя може да страда от липсата на влага. Ултравиолетовите лъчи не са единствените виновници за дехидратирането на кожата. Климатиците например изсушават въздуха и също могат да доведат до сухота.

 

За целта е много важно тя да се хидратира всеки ден преди излагане на слънце, но също и вечер преди лягане. Трябва да се използва всекидневен овлажнител, като за предпочитане е той да има слънцезащитен фактор – поне 15 SPF. Едни от най-овлажняващите продукти за лятото са тези, които съдържат краставица или алое вера, тъй като те също успокояват кожата и намаляват изгарянето.

 

Пчелният мед също е много ефективен за сухата кожа. Прилагането му помага за отстраняване на мъртвите кожни клетки, като същевременно стимулира производството на нови клетки. Благодарение на антибактериалните му свойства, медът овлажнява напуканата и суха кожа, като в резултат тя става мека, гладка и подхранена.

 

Може да се правят много често и маски за лице, които да хидратират кожата в дълбочина. Най-препоръчителните са тези, които са на базата на глицерин, витамин Е, но може да се нанесат дори и зехтин или бадемово масло, които ще запазят кожата по-дълго време овлажнена.

 

 

Експертите препоръчват през лятото да се пие необходимото количество вода. Това е от особено важно значение най-вече за хората с много суха кожа. Приемът на вода хидратира цялото тяло отвътре, но и кожата, като я тонизира естествено.

 

 Особено през летните месеци е добре да се сведе до минимум използването на тежък грим – фон дьо тен, пудра, очна линия, руж и т.н. Причината е, че през лятото кожата се поти много по-често, отколкото през зимата. Когато потта се комбинира с фон дьо тен например, порите се запушват, а това създава благоприятни условия за появата и разпространението на бактерии по кожата.  

 

Все пак, ако представителките на женския пол използват подобен грим, то е препоръчително той да бъде хидратиращ, на минерална основа и най-вече позволяващ на кожата да диша. В допълнение, според дерматолозите, когато летният грим се комбинира със слънчевите лъчи, може да се предизвика появата на петна по нея.

 

Puls.bg

 

Четете още: СЗО предупреди: Готовите бебешки храни съдържат много захар

Коментари

Новини Варна