IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
21:30 | 21 юли 2019
Обновен: 11:41 | 4 април 2024

5 начина бързо да спестите малко пари

Вижте какво да направите

По материала работи: Юлиян Атанасов
5 начина бързо да спестите малко пари

Ако скоро ще ходите на ваканция и ви трябват повече пари или просто искате да си купите нещо скъпо и луксозно, и трябва да спестите пари бързо, има някои малки хитринки, които ще ви помогнат. Това са дребни неща, с които със сигурност няма да спестите много, но пък ще успеете да заделите повече за ваканцията си или за важната покупка. Ето и някои съвети.

 

1. Пийте кафе само вкъщи

 

Повечето хора пият кафе вкъщи само сутрин, за да се разсънят. Сигурно често се изкушавате и си купувате кофеинова напитка от любимо заведение, от магазинчетата около работа или училище. Но там то е доста по-скъпо, особено ако е от луксозно заведение. Правете си кафе вкъщи и го носете в термочаша, когато отивате на работа или разходка. Кафето в буркан или пакетче ще ви стигне за няколко седмици, може и за месец - зависи колко пиете.

 

2. Не си поръчвайте храна/ не вечеряйте навън

 

Да си поръчаш храна за вкъщи е много лесно и удобно. Не се налага да готвите, да миете чинии, а и ресторантите предлагат различни специалитети. Но храната от ресторанти е по-скъпа, ще ви излезе по-евтино, ако си напазарувате продукти от магазина и си приготвите нещо. През лятото е много приятно да седнете на заведение/кръчма с приятели за вечеря, но там вероятно също ще изхарчите повече - ще поръчате питиета, десерт, а ако ресторантът е елитен, ястията ще са скъпи. Избягвайте да хапвате навън, когато спестявате, или поне яжте в кварталните заведения, когато искате да се видите с приятели.

 

3. Правете си домашни партита

 

Ясно е, че домашните партита ще ви излязат доста по-евтино. Ако планирате да отидете на клуб или дискотека, трябва да предвидите пари за скъп алкохол, резервация или вход (ако такава е политиката на заведението), такси. Ако сте вкъщи, ще вземете няколко бутилки алкохол, газирани напитки, сокове и снаксове от кварталните магазини - доста по-евтино в сравнение с баровете. И ще си разделите парите с приятели. А и вкъщи ще слушате каквато музика вие решите. Ако не ви се стои затворени вътре в апартамент, направете партито на терасата, пред блока или в двора на някой приятел, който живее в къща.

 

4. Оставете киното за малко

 

Да ходите на кино е много приятно. Но освен за билет, често давате пари и за пуканки и напитки. Лишете се от ходенето на кино за кратък период, в който трябва да спестите пари. Организирайте си филмови вечери вкъщи с най-добрите приятели и гледайте стари класики, които обожавате.

 

5. Правете си списък за пазар

 

Когато отивате да пазарувате в магазина, носете със себе си списък. Ще има точно определени неща, които да търсите и да купите, няма да се разсейвате. Ако нямате списък, ще се заплеснете и може да си харесате други неща. А така ще се водите по списъка. И най-важното - никога не отивайте на пазар, докато сте гладни, ще купите много повече от това, което реално ви е необходимо.

 

teenproblem.net

Четете още: 

Коментари

Новини Варна