IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
17:24 | 26 юли 2019
Обновен: 15:10 | 13 май 2024

Как да успокоим сърбежа след ухапване от комари

Сърбежът по кожата може да се облекчи и чрез нанасянето на подправката босилек върху нея

По материала работи: Пламен Янков
Как да успокоим сърбежа след ухапване от комари

Ухапването от комарите най-често причинява поява на пъпка и сърбеж. Женските комари хапят както хората, така и животните и пият от тяхната кръв. Сърбежът се появява, защото комарите оставят малко количество слюнка при ухапването, а това може да предизвика възпаление и зачервяване на кожата. При някои ухапването от комар може да предизвика дори алергична реакция. Симптомите за това са: подуване, гадене, повръщане, виене на свят, проблеми с дишането. 
 

Защо обаче сърбежът става по-силен и по-нетърпим? Причината е, че човек започва да разчесва кожата, а това води до още по-голямо възпаление. Така се създава един цикъл, при който търкането и драскането по кожата предизвика още по-голямо усещане за сърбеж.
 

Как да се предотврати ухапване от комарите?
 

Най-добрият начин е предварителната подготовка и превенция, тъй като те са по-ефективни, отколкото последващите опити за облекчаване на мястото на ухапване. Може да се използва репелент за насекоми. Кожата непременно трябва да бъде покрита и да се избягват тревисти места. Необходимо е да се избягва и носенето на ярки дрехи, парфюми и ароматни козметични продукти.
 

Какво трябва да се направи, ако комарът вече е ухапал? 
 

След ухапване от комар, на мястото може да се наложи бучка лед, тъй като студеното забавя скоростта на възпаление, сърбеж и дискомфорт. Може да се нанесе и мед, защото той притежава противовъзпалителни свойства и предотвратява инфекцията. Медът намалява възпалението, но не бива да се нанася, когато човек е навън, тъй като това може да привлече още повече комарите.


Сърбежът по кожата може да се облекчи и чрез нанасянето на подправката босилек върху нея. Маслото от босилек също е ефективно в случая, а след нанасянето му, се чувства мигновено облекчение. Непосредствено след ухапване от комар мястото може да се почисти с ментолов спирт. Той има охлаждащ ефект, а след това сърбежът намалява. Трябва да се избягва обаче употребата на твърде много алкохол, тъй като той може да раздразни кожата.
 

В аптеките предлагат и средства за облекчаване на сърбежа и възпалението на кожата след ухапване от насекоми, те също, със сигурност, ще помогнат.


Puls.bg


Четете още: Обикновената ябълка съдържа до 100 милиона бактерии?
 

Коментари

Новини Варна