IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
20:53 | 13 август 2019
Обновен: 05:58 | 24 март 2024

Преди 58 години започва строежът на Берлинската стена, останала там 10 315 дни

Страховитият ден, в който е спусната реалната стена между Изтока и Запада

По материала работи: Слав Велев
Преди 58 години започва строежът на Берлинската стена, останала там 10 315 дни

1961 година донася на света първият концерт на Beatles, изстрелването на ракетата Венера 1 към Венера, Джон Ф. Кенеди става президент... И започва изграждането на Берлинската стена.

 

На 13 август преди 58 години границата между Западен и Източен Берлин е затворена. Не след дълго започва опъването на телената ограда, по-късо заменена от Берлинската стена.

 

Два месеца по-рано, на 15 юни Валтер Улбрихт заявява "Никой няма намерението да строи стена".

 

Противно на думите му обаче 2 месеца по-късно работници започват да опъват оградата по линията, която разделя източната от западната част на Берлин.

 

За германците това е страховит ден, пише Сузане Шпроер за DW. В продължение на 28 г. от този ден насетне стената ще разделя града и хората.

 

За берлинци това е шок. Кметът на Берлин и бъдещ канцлер Вили Бранд сравнява оградата с бариерите на концентрационните лагери. Казвайки това пред вратите на градската управа едва ли Вили Бранд си представя, че там ще има стена и тя ще остане на мястото си точно 10 315 дни, превръщайки се в символ на Студената война и разделяйки не само града, но и света на Запад и Изток.

 

Много от онези, които избягали от Източна Германия през 1961 г. са били така нужните млади и способни хора. От началото на годината всеки втори човек, който напуснал страната, бил под 25 г.

 

Wirtschaftswunder - икономическото чудо

 

Онези, които са били млади през 1961 г. са родени в разгара на война и разруха, в бомбардирани градове, сред ранени войници и бежанци. Много от тях са израстнали в глад. Десетки не са познавали бащите си. Родителите им биха предпочели да забравят тези дни.

 

Въпреки това те имали надежда за бъдещето. В планираната икономика на изтока всички работници, включително жените, са нужни. На Запад Wirtschaftswunder, или икономическото чудо, било в разгара си.

 

За разлика от изтока, на запад типичният модел на семейството е онзи, в който мъжът носи доходите и може да осигури на семейството си не само хладилник и пералня, но и редовната почивка.

 

На Запад младите приемат с отворени обятия някои неща от отвъд океана. Рока е жив, Елвис е на върха на славата си и ловките му движения карат момичетата да мечтаят. Много възрастни са скандализирани от младите с тесни дънки и кожени якета.

 

Отвъд стената обаче, рокендрола е забранена музика - неприлично влияние от запада. В източногерманският град Сул няколко младежи дори са били арестувани, за това че са танцували "твърде модерно".

 

 

 

/Dnes.bg

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна