IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
15:56 | 14 август 2019
Обновен: 23:57 | 7 април 2024

Facebook плаща за прослушване на потребителски аудио файлове

Социалната мрежа е наела стотици външни подизпълнители да свалят като текстове записи на ползвани от потребителите услуги

По материала работи: Пламен Янков
Facebook плаща за прослушване на потребителски аудио файлове

Наетите хора не са получили обяснение какви са тези файлове и как са били записани, казват анонимни източници, които се страхуват за работата си. Те слушат разговори между потребители на Facebook, понякога с вулгарно съдържание, но нямат отговор на въпроса защо социалната мрежа би имала нужда от тяхната работа по файловете, пише Bloomberg.
 

От Facebook потвърдиха, че са сваляли текстове на потребителско аудио и повече няма да го правят, след като са проучили случая подробно. „Подобно на Apple и Google, ние спряхме обработката на аудиофайлове преди около седмица“ заявиха от компанията в специално изявление във вторник. Според Facebook, потребителите засегнати от това, са избрали опцията за транскрибиране (сваляне като текст) в приложението Facebook Messenger. Наетите хора са проверявали доколко изкуственият интелект правилно е записал съобщенията, които са анонимни.
 

Други големи технологични компании като Amazon, Google и Аpple също попаднаха под критики заради подобни практики на „подслушване“ и събиране на файлове от потребителски устройства и предоставянето им на хора за прослушване, което нарушава потребителската тайна. Компаниите заявиха, че това е ставало след уведомяване на потребителите и поеха ангажимент да прекратят тази практика.
 

Facebook току-що пое задължение да заплати глоба пет милиарда долара наложена от Щатската комисия по търговия заради непозволеното използване на лични данни от потребителите си, в продължение на дълго време отричаше да събира аудиофайлове от потребителските профили. Целта е била да се определи какво точно виждат хората в лентата с новини и как реагират на това. Обяснението на всички тези спорни практики е обичайното „да се подобри услугата и потребителското изживяване“, което обикновено се обяснява с нуждата от събиране на пазарна информация, както беше и в случая с Cambridge Analytica.


Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Британците се запасяват с храни и лекарства в случай на Brexit без сделка

Коментари

Новини Варна