Кой се справя по-лесно с раздялата – мъжете или жените?
Науката дава отговор
Публикувана: 25 Aug 2019 | 9:32

Всичко свързано с човешките взаимоотношения е сложна материя, която трудно се подчинява на генерализация. Ето защо различни изследователи и психолози постоянно правят изследвания, опитвайки се да открият общи неща в поведението на двата пола и връзката помежду им. Една от темите, които представлява висок интерес е кой от двата пола се справя по-лесно с раздялата.
 

Изследването
 

Изследване, публикувано в сп. Evolutionary Behavioral Sciences, дело на университета в Бингамтън е проучило мнението на 5705 участници от над 96 страни. Те е трябвало да оценят емоционалната и физическата болка след раздяла по скала от 1 (никакво) до 10 (непоносимо).
 

Как жените реагират
 

Изследването показва, че дамите реагират по-тежко на раздяла – както емоционално, така и физически. Средният показател на болката им е 6.84 (емоционално) и 4.21 (физически).
 

Показателите на господата са – 6.58 (емоционално) и 3.75 (физически). Интересното е, че докато представителките на нежния пол изживяват по-тежко раздялата, те се възстановяват по-бързо.
 

Как реагират мъжете?
 

Мъжете от друга страна изследването показва, че представителите на силния пол страдат от пост стрес при раздяла, който може да продължи повече от година, след като са сложили край на връзката си.
 

Теорията за еволюцията
 

Според учените причината за разликата в поведението и страданието на двата пола, се крие в еволюцията. Жените са по-склонни да инвестират повече във връзка от мъжете, тъй като при тях тя може да резултира в 9-месечна бременност. Докато мъжете може да проявят интимност и след това да си тръгнат без това да се отрази по някакъв начин на емоционално ниво. Именно по тази причина дамите избират по внимателно потенциалните си половинки и ги боли повече, когато загубят мъж, който са оценили като подходящ.


Четете още: Защо имаме по-голямо желание за интимност през лятото?

Коментари ( 0 )