IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
08:19 | 11 септември 2019
Обновен: 03:34 | 25 април 2024

Градове на вода: Джайпур – розовият бисер на Индия

Показва ни ненадминати шедьоври на древната архитектура

По материала работи: Пламен Янков
Градове на вода: Джайпур – розовият бисер на Индия

Едва ли има човек, който не обича екзотични, нови преживявания и екскурзии до величествени дворци. И макар че полетът до Индия не е от най-евтините от България, определено си заслужава да пропътувате до там, за да изживеете една розова магия. Джайпур се отличава от всичко, което сме свикнали да виждаме във Варна като стил, усещане и пейзажи. Той е едно от най-интересните места в Индия. Основан е през 1727 г. и веднага се превръща в столица на най-големия индийски щат – Раджастан. Наричат го още "розовия град" заради необичайния розов цвят на камъка, използван в строителството му. Според една легенда през 1876 г., преди пристигането на принца на Уелс, било наредено да  се нарисуват всички сгради в розов цвят и по този начин да се покаже дружелюбността и гостоприемството на местното население. Повечето от атракциите  и забележителностите на Джайпур се събират вътре в градските стени. Основните забележителности на града са свързани главно с ненадминатите шедьоври на древната индийска архитектура.
 

Замъкът

Градски дворцов комплекс – основната атракция на града, архитектурно чудо, което съчетава уникална конструкция с мраморни резби и елегантни стаи, озеленени градини, напомнящи на английските паркове, дворове с необичаен розов камък. В обширните зали на двореца са се провеждали военни паради и приеми, сега в него се помещава музей. Макар по-голямата част от него днес да е превърната в музей, друга още се ползва като кралска резиденция. Построена е в периода 1729 – 1732 г.
 

Дворецът на ветровете

Хава Махал е една от основните забележителности на Джайпур. Построен е, за да могат жените на кралското семейство  да наблюдават от своите стаи ежедневието и шествията на града. Конструкцията на женския палат е с формата на пирамида, която достига в най-високата си част до 15 метра. Множеството прозорци по фасадата са с цел дамите от кралското семейство, на които не им е разрешено да напускат дома си, да наблюдават как тече животът навън. От който и ъгъл да го погледнем, на каквато и светлина, през която и да е част от деня, все си изглежда сякаш излязъл от някоя приказка. "Дворецът на ветровете" е построен в далечната 1799 г.
 

Ман Сагар

На север от града, между Амбър (историческия град) и Джайпур се намира езерото Ман Сагар, където се намира и една от най-забележителните постройки - дворецът Джал Махал, което в превод означава „Воден дворец”. Наименованието му идва от това, че е разположен насред самото езеро. Дворецът впечатлява със сложната си архитектура, решен е изцяло в типичния за района индо-монголски стил. Материалът, използван при строителството на двореца, е червен пясъчник и е издигнат преди около две столетия. Предназначението на водния палат е за лятна резиденция на тогавашния владетел и като място за удоволствия.
 

Смята се, че Джайпур е първият в Индия с градоустройствен план. Въпреки че говорим за едва няколко сгради на територията му, които са истински популярни и атрактивни, градът не случайно е наричан рай за фотографите. Всичко по розовите сгради е изпипано до най-малкия детайл, сякаш не е правено преди стотици години. Орнаментите могат да ни накарат да поспрем и да се полюбуваме на тези произведения на нечия човешка ръка.
 

Обсерваторията

Обсерваторията в Джайпур е построена по подобие на тази в Делхи. Името й значи "инструменти за изчисление". Счита се за най-голямата в света, какъвто е и слънчевият часовник в двора й. Всичко е направен от камък, но е точно като последен модел часовник.
 

Кехлибарената крепост

Кехлибарената крепост е на 11 км от Джайпур и е една от основните туристически забележителности в района. И тя се отличава с щедра декорация. Датира от XVI век. Разделена е на четири части, всяка със своето предназначение в миналото – една за владетеля, една за конете и т.н. Разположена е в район с гъста растителност, за да бъде по-труднодостъпна. Ако в миналото е имала отбранителни функции, днес крепостта е един забележителен паметник на миналото, както и на мюсюлманската и хиндуистката култура.
 

Форт Амбер

Основите на форта са положени още в края на ХVІ век. В сегашния си вид е завършен в началото на ХVІІІ век, като е постигнато уникално съчетание на хиндуистки и мюсюлмански архитектурен стил. Крепостта е изградена на три нива. Най-ниското, където свършва и традиционно предлаганото „сафари” със слонове, представлява широк площад, на който обикновено са се провеждали военните паради на войската на владетеля, махараджата.  Там са се налагали и наказанията на провинилите си войници или местни жители. Второто ниво е за публичните дейности – работното място на владетеля. Тук, в залата за аудиенции Диван-и-Ам, той  се е срещал с чуждите посланици и са се решавали важни за държавата Раджастан въпроси. Третото ниво, което предизвиква най-голямо любопитство сред туристите, е личната територия на семейството на махараджата.  Кришна казва, че „шефът” е имал 12 жени и още поне 300 наложнички. Тук е животът на харема. По таен вход махараджата сам е ходел при поредната си избраница.

 

По текста работи: Ели Маринова

 

Всички забележителности в Джайпур са заобиколени от вода.

 

 Дворцов блясък отвън.

 

Пиршество от вътрешността на замъците.

 

Пулсът на града.

 

Шаренко.

 

Животът в Джайпур  все пак кипи по индийски образец.

Коментари

Новини Варна