IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
10:12 | 22 септември 2019
Обновен: 09:07 | 6 април 2024

Какво (не) знаем за какаото

В една чаена лъжичка какао на прах има около 2 милиарда частици

По материала работи: Пламен Янков
Какво (не) знаем за какаото

Едва ли има човек, който да не обича голяма чаша горещ шоколад или мляко с какао. Тези прекрасни напитки придобиват пленителния си аромат от какаото на прах, което е горчиво, зърнесто и грубо като субстанция.
 

Проблемът с истинското какао на прах се вижда ясно, когато се опитвате да го разбъркате в течност като мляко например. То просто не иска да се разтваря. Прахът се събира по повърхността или се капсулова в малки сфери, които дори не се намокрят. Колкото и старателно да бъркате какаото, то остава все така неразтворено, пише Puls.bg. Ако успеете да улучите правилната процедура, може да направите наистина кадифена напитка. Но каква всъщност е тайната?
 

Постоянно се говори за разтваряне на какао в мляко, но то всъщност не прави нищо подобно. Какаото на прах се състои от диетични фибри и нишесте, едва 10 – 12% от него са какаово масло и някои други компоненти. Всичко това означава, че то е неразтворимо във вода. Но всички тези прашинки какао са около 0,01 мм в диаметър и реално са твърде дребни, за да ги усетим като зрънца. Ако какаовите частици се разпределят равномерно в течността и образуват суспензия, напитката ще бъде идеална.
 

В една чаена лъжичка какао на прах има около 2 милиарда частици, които трябва да се отделят една от друга и да се покрият с течност. Тук започва и забавата. Какаото не обича да се мокри. По-големият проблем е, че какаовите частици прилепват една за друга и с лекота образуват малки сфери. Какаото е по-плътно от водата, но поради голямото съдържание на въздух в сферите, те не потъват, а стоят на повърхността на течността. За да се разтворят тези сферички, те трябва да бъдат разбити равномерно.
 

За тази цел трябва да се използват горещи течности, които проникват по-лесно в какаото. Пълномасленото мляко е по-подходящо като разтворител от водата. Друг важен момент е разбъркването. Подходящо е да разтворите какаото първо в малко количество течност и след това да смесите с останалата. Енергичното бъркане също върши работа, но няма да помогне особено, ако сместа е рядка.


Четете още: 5 билки и добавки за по-добър секс

Коментари

Новини Варна