IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
08:57 | 20 ноември 2019
Обновен: 16:52 | 29 март 2024

Градове на вода: Пунта дел Есте - лятната морска сцена на Уругвай

На два часа път с кола източно от столицата Монтевидео

По материала работи: Слав Велев
МАКСИМАЛНО „УПОТРЕБЕНИЯТ“ ЗА ТУРИЗМА райски залив на Пунта дел Есте.

Ако прескочим финансовия поглед на нещата, задокеанската перла Пунта дел Есте много наподобява Варненския залив с прилежащите му курорти. С тази разлика, че е баснословно скъпа дестинация. Днес правим далечно плаване до Уругвай. Ще включим в него богаташкия курорт на страната и столицата Монтевидео, защото се намират сравнително наблизо и имат идентично морско настроение. Пунта дел Есте е бивш колониален град, чиито първокласни ресторанти и клубове съперничат на най-хубавите на континента и не случайно е любимото място за тази част от южноамериканския елит, която цяла година се мести от курорт на курорт. Тачена заради своите дълги ивици белопясъчни плажове и елегантни дизайнерски бутици, това е модна лятна дестинация, където почитането на слънцето е основното занимание. За да избягат от израстващите като гъби многоетажни жилищни кооперации и звездните цени, някои пътешественици днес предпочитат съседните области Пунта Балена и Бара де Малдоналдо.

Висок стандарт

Много хотели са построени на самия бряг на морето, основно 4-5-звездни хотели, цените за настаняване там варират от 200 до 500 USD на ден за двойна стая. Почти всеки има частен плаж, собствен СПА център, паркинг и добри ресторанти. Тризвездните хотели обикновено са разположени на втората линия от плажа или по-нататък. Туристите не са склонни да наемат къщи, но ако пътувате дълго време, едностаен апартамент с гледка към океана може да се наеме за 500 USD на месец, а къща на брега - за 4000 USD.

 Популярни гигантски пръсти, до които се снима всеки турист.

 

Екскурзии

Еднодневните екскурзии до крайбрежните острови Исла Горити и Исла де Лобос предлагат друго временно убежище от тълпите. Въпреки приокеанското си местоположение, тук се усеща някаква изискана чифликчийска атмосфера в белите измазани стени, теракотните подове и ръчно украсените с шарки стаи за гости с легла с балдахин. Пунта дел Есте се намира на два часа път с кола източно от Монтевидео. Най-доброто време за посещение е периодът ноември - април.

От птичи поглед.

Забавления

Най-престижният и популярен морски курорт в Уругвай се оформя като такъв доста назад във времето. Едва през 1916 г. се появява първата водоснабдителна система и е построен първият хотел, а днес тук идват любители на елитни плажни почивки от цяла Южна Америка. Този курорт понякога се сравнява с испанската Марбея - там всичко също е скъпо и луксозно. В Пунта дел Есте най-добрите хотели и ресторанти са на брега и цените са по-високи от средните за страната. В Пунта дел Есте има малко исторически и културни забележителности. Хората идват тук основно за плажове и сърфиране - през цялата година на брега има отлични вълни, а за начинаещи има сърф училища и магазини за наемане на оборудване.

Животът.

Транспорт

Курортът има собствено малко летище. Намира се западно от Пунта дел Есте и обслужва предимно полети от Монтевидео, както и от Аржентина, Бразилия и други страни на континента. Най-евтиният начин да стигнете до курорта от летището в Монтевидео Караско е с автобус. Да летите със самолет от Монтевидео до Пунта дел Есте е бързо, но скъпо - 20 минути и за 250 USD в едната посока във високия сезон, а полети няма всеки ден. Между столицата и курортите има фериботна услуга. В града можете да пътувате с автобус и такси, почти всички автобуси отиват към плажа. Цените на такситата в Пунта дел Есте са над средните за страната.

 

Времето

Пунта дел Есте е с умерен субтропичен климат. Плажният сезон продължава от ноември до март, по това време на годината температурите са около  23 до  27 °С. Най-горещото време е през януари, а новогодишните и коледните празници са най-горещото време във всеки смисъл: има много туристи и най-високите цени за настаняване в хотел. През февруари е най-хубавото време, а през март вече започват дъждове, цените спадат рязко, но водата в океана обикновено е топла до края на април. Зимата в Пунта дел Есте е облачна, дъждовна, но сравнително топла: до плюс 10 ... плюс 12°С, а по-голямата част от валежите падат от април до септември.

 

До Монтевидео

Столицата на Уругвай също е морски град. Ако сте стигнали до Пунта дел Есте, непременно пропътувайте до Монтевидео. Едно от най-красивите места, които да посетите там, е едноименната Барселонска улица „Ла Рамбла“, която е дълга 22 км. По залез посетителите присъстват на безплатно представление – залеза над водите на река Ла Плата. И като на истинско представление след скриването на последния слънчев лъч следват бурни аплодисменти. От началото на пролетта до края на есента булевард „Ла Рамбла" е пълен с колоездачи, млади двойки, възрастни хора, които излизат да пият чай мате и се наслаждават на гледката към река Ла Плата. В Стaрия град на Монтевидео има вълнолом, от който можете да наблюдавате туристическите кораби, пълни с хора. Монтевидео освен столица е най-големият град в страната и нейното главно пристанище. В града живеят около 1,3 млн. души, което е около 50% от населението на страната. Намира се на 120 км от Буенос Айрес. Зимите са влажни, облачни и ветровити, а лятото е по-сухо и с по-малко вятър. Разположен е в перфектен залив и разполага с естествено пристанище. Монтевидео е градът с най-добри условия за живот в Латинска Америка и сред 30-те най-сигурни градове в света. Но това не бива да ви подвежда – в тази част от света градската престъпност е толкова голяма и неовладяна до момента, че Монтевидео е просто вид затишие на фона на останалите латиноамерикански градове.

Специфична архитектура, която ще забележите в целия град.

Столицата Монтевидео.

Архитектура

Градът разполага с богата архитектура и разнообразие от стилове – от неокласицизъм до постмодернизъм. Едно от най-интересните здания, което се е превърнало и в негов символ, е Паласио Салво. Със своите 97 метра и 27 етажа, както и с неповторимия силует, виждащ се още от пристанището, сградата дълго време е била най-високата в Латинска Америка и повод за много завист. В Буенос Айрес е построена сграда-близнак на Паласио Салво, макар и по-ниска. Най-високата сграда в Монтевидео, а и в цял Уругвай, е небостъргачът „Torre de ANTEL“. Висок е 157,6 м и е седалище на телекомуникационна компания. Завършена е през 2002 г. по проект на уругвайския архитект Карлос От.

 

По материала работи: ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна