IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
16:42 | 14 август 2019
Обновен: 06:50 | 28 март 2024

Кола-бомба атакува сомалийска военна база

Отговорност за атаката поема Ал-Шабаб

По материала работи: Пламен Янков
Кола-бомба атакува сомалийска военна база

Военна база в южносомалийския регион Шабеелаха Хууз е нападната с кола-бомба от групировката Ал-Шабаб, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.
 

Инцидентът е станал в село Аудигъл по протежението на река Шабейе на около 70 км. югозападно от столицата Могадишу.


„Чухме два мощни взрива и стрелба в посока сомалийската военна база. Видяхме и няколко военни да бягат от базата, но не мога да кажа колко души са били убити“, коментирай един от старейшините в Аудигъл Аден Абдулахи.


Ал-Шабаб е джихадистка фундаменталистка военна групировка, оперираща в Източна Африка. Името ѝ в превод означава „Младежта“. Лидерите на групата проповядват джихад срещу „враговете на исляма“, визирайки най-вече правителството на Сомалия и мисията на Африканския съюз в страната. Смята се, че начело на Ал-Шабаб в момента е Ахмад Умар. Той е наследник на Ахмед Годане, който през 2014 г. е убит след американска атака с ракета AGM-114 Hellfire. През 2012 г. групировката се закле във вярност на Ал-Кайда.


Четете още: Самолет на НАТО опитал да доближи самолета на Шойгу

Коментари

Новини Варна