IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
07:48 | 21 юни 2014
Обновен: 06:28 | 25 април 2024

Малка балерина ще представи страната ни на световен шампионат

Малка балерина ще представи страната ни на световен шампионат

По материала работи: Златина Добрева
Малка балерина ще представи страната ни на световен шампионат

Дария е едва на 9 г., а смая журито на редица конкурси
Само ако можеше всеки от нас още от дете да разбира кое е това, в което се крият всичките му бъдещи успехи. Много си мислят, че са го намерили, но заради недостатъчно знания, усещане или просто защото някой друг им е повтарял с годините колко са добри. Но днес няма да говорим за тези самонадеяни персони. Напротив, ще надзърнем в историята на един от онези таланти, които оставят след себе си само едно „уау“, тези, които не се трудят заради някого, заради пари и слава, а защото това, с което са се захванали, е тяхното призвание и не могат без него. Знаете, дарбата на тези, получили целувката на Бог, се вижда отрано. Така едно 9-годишно къдрокосо момиченце категорично заяви, че не иска да прави нищо друго освен да е балерина... каквато е. Става въпрос за Дария Йорданова, която тази година завърши II клас в ОУ „Захари Стоянов“. От 3 години тя е част от Студио „Балет“ в Общинския детски комплекс във Варна. Започва да се състезава едва преди 2 години и
покорява всеки конкурс, на който се яви, споделя с гордост нейният ръководител Бистра Бъчварова. Тя създала соловите танци „Приспивна песничка“ и „Балетна фантазия“, с които Дария успява да надвие оспорваната конкуренция. Момичето печели първо място още от първото състезание, в което участва - националния конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий денс миналата година. Със златен медал се окичва и на Международния детски фестивал „Слънце, Радост, Красота“ в Несебър, отново през 2013 г. На най-високото стъпало се качва и на Международния фестивал „Звездна дъга“. Най-малката награда на Дария – II място, тя получава на Националния танцов конкурс „България танцува“ в Димитровград.
Най-скорошната победа на малката балерина е от началото на май тази година. Тогава тя смая журито на Държавното първенство на националния конкурс „Дъга от таланти“ в Пловдив. А наградата отново е първа.
Дария не просто взе златен медал, тя го спечели, като се конкурира с балерини, 4 години по-големи от нея. Причината е, че възрастовата група, в която тя попада, е 9 – 13 г. Затова и Бистра не очаквала нашето момиче да пожъне успех на това състезание. „В балета 4 години означават много, но въпреки това тя успя да впечатли авторитетното жури“, сподели ръководителката на Дария.
Състезанията, в които момичето участва с индивидуален танц, са малко, понеже са подбирани да са по-стойностните, там, където има силна конкуренция. А иначе Дария има още много златни, сребърни и бронзови медали, когато е излизала на сцената заедно с другите малки балерини от ОДК.
Миналата година е получила стипендия от община Варна по програмата, с която се помага на даровити деца. Заради успехите си от миналата година е включена и в „Клуб 2013“ на фондация „Димитър Бербатов“.
Но след досегашните успехи за Дария предстоят още много битки и много труд. А следващото голямо предизвикателство е съвсем близо.
Момичето заедно с още 3 балерини от ОДК са избрани от Танцовата федерация да представят България на Световния шампионат за танцьори в Италия. Пътуването е скоро - състезанието започва на 25 юли, но малката Дария равнодушно отговаря, че не се притеснява, както подобава на един професионалист.
„Тя е един от талантите на България. Много е старателна, дисциплинирана, работи много. Търпение, труд, болка, всичко това го има в балета и тя го прави“, споделя ръководителката на Дария Бистра.
Иначе самата Дария е като всички деца – прекрасна. Чаровна, усмихната, срамежлива, обича да играе с приятели. Но има и нещо, с което се различава от останалите малки слънца – живее с изкуството. Няма нещо, което да обича повече от балета. Това е и единственото, за което мечтае – да бъде балерина.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна