IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
10:50 | 22 април 2016
Обновен: 13:25 | 6 май 2024

Ваня Щерева гостува на варненската библиотека за маратона на четенето

Днес се включват галерии, читалища, детски градини и училища, книжарници, арт пространства

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ваня Щерева гостува на варненската библиотека за маратона на четенето

„Маратон на четящите хора“ще се проведе инициативата за 14-та поредна година във Варна. Богата програма е подготвила Регионална библиотека „Пенчо Славейков" за превърналата се вече в традиция проява. Ще се обособят над 60 културни сцени в града, където ще бъдат прозвучат текстове от различни литературни произведения.

 

По повод Международния ден на книгата маратонът започна още на 20-ти април, но кулминацията ще бъде днес. Тогава ще се включат и основната част от галерии, читалища, детски градини и училища, книжарници, арт пространства. Събитията стартират в 08.30 часа.

 

В деня на голямото четене библиотеката ще бъде домакин на няколко събития. От 15.00 часа на днес ще се проведе среща на читатели с писателката Ваня Щерева. Непринуденият разговор ще протече в сградата на отдел „Изкуство", която се намира на ул. „Генерал Паренсов" 3. В 18.00 часа пък в основната сграда на библиотеката на бул. „Сливница" 34 пък ще се проведе среща с авторката Теодора Димова на тема „За четенето на книги и „ороци"-те на живота".

 

Официалният старт на събитията в библиотеката днес ще бъде даден след 17.00 часа с откриването на изложбата, която е посветена на 150 години от рождението на патрона на библиотеката Пенчо Славейков. По традиция вечерта в сградата на библиотеката ще останат да пренощуват малчугани, за които е подготвена специална програма. Децата ще участват в изработването на театрална сцена, ще направят илюстрации и ще подготвят сами представление, в което ще се включат. В полунощ ще стартира малко нощно състезание по български език, а малко по-късно ще започне четене на фенерче.

Коментари

Новини Варна