IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
15:44 | 26 май 2016
Обновен: 21:17 | 24 април 2024

Неочакван финал на „Малката русалка“ предлага в премиера Кукленият театър

Дебютния си спектакъл представя утре вечер от 18 часа младата режисьорка Тезджан Ферад – Джани

По материала работи: Слав Велев
Сцена от "Малката русалка".

Неочакван финал на една позната история предлага в премиерната си постановка утре вечер от 18 часа Държавен куклен театър – Варна. Своя прочит на любимата си детска приказка „Малката русалка“ представя младата режисьорка Тезджан Ферад – Джани.

 

Това е дебютът й като режисьор. До момента младата дама, която запленява със своята увереност и непосредственост, се е изявявала като актриса. Тя е студентка на проф. Слави Малинов, а това е дипломният й спектакъл. „Не е важно каква оценка ще получа. За мен най-важна е оценката на зрителите. Във Варна театралната публика е на много високо ниво, с големи изисквания и се надявам да отговоря на очакванията“ – коментира Джани. 

 

 


„Децата са най-критичната публика, тя не търпи фалш и е крайна в оценките си – или харесва нещо или не. Децата са подвластни на крайните емоции. Играл съм вещици – мразят ме от сърце. Най-големият комплимент, който съм получавал след представление е от дете – дойде и ме ритна след края на постановката – явно добре съм си изпълнил ролята на вещица“ – каза един от актьорите, който взема участие в „Малката русалка“ – Красимир Добрев


„Много съм благодарна, че имам възможност да поставя дебютния си спектакъл като режисьор точно с Държавен куклен театър – Варна. Това е един от най-добрите театри в страната и като мениджмънт и като актьорски състав. Признателна съм на всички - и актьори и технически екип - които с готовност се включиха в работата по постановката и помагаха с адекватни съвети“ – сподели Тезджан Ферад – Джани. 


„Не сме я приемали като дебютант нито за момент. Ако приемеш някой като дебютант, това означава, че го подценяваш, че си го пренебрегнал, че омаловажаваш това, което може. Няма смисъл от това. Всички реално сме дебютанти, когато започваме нещо ново. Ние всички много харесахме това, че една млада режисьорка може да ни вдъхне кураж и в същото време авторитетно да каже – Искам го така! И ние се подчинихме“ – каза още Краси Добрев.

 

 


„Благодарна съм на Джани, че ми даде точно ролята на Ариел. Това е и моята любима приказка. Винаги съм много тъжна, когато я чета, плача накрая и се радвам, че сега ще представим на зрителите един по-различен финал“ – коментира актрисата Веселина Калчева


„Мотивът ми да избера точно „Малката русалка“ за моя дипломен спектакъл е личен. Това е любимата ми приказка от дете, но когато я прочетох като възрастен видях, че финалът, който Андерсен е поставил всъщност не е категоричен, това е отворен финал, а като дете не съм си давала сметка. Всъщност авторът не пише за смъртта на русалката, има надежда в крайна сметка и искам да покажа това на зрителите, че същността на човека не е в материалното тяло, а в душата. Съвременното дете е готово да разбере такъв финал, сигурна съм, защото го тествах с различни деца, още докато пишех постановката. Ние, хората на театъра, смятам че трябва да сме адекватни на нивото и потребностите на съвременната детска публика, която е залята от игри, видео и 3D анимации. Трябва да задържим децата в театралните зали, защото ролята на театъра е и да възпитава. Затова смятам, че постановката „Малката русалка“ е по-подходяща за деца над 4 години, за да могат те да осъзнаят философията на посланията, а не просто да се радват на шарените кукли и декори, макар че и те са прекрасни“ – каза още Джани. 


„Постановката е подходяща за хора на всяка възраст. Сигурна съм, че не малко дами ще се разпознаят в образа на малката русалка. Много от нас слагат розовите или лилавите очила и си мечтаят за един принц, който в реалност се оказва много по-различен от нашите представи. Аз мисля, че постановката ни дава повод да търсим и намираме различните гледни точки“ – допълни Веселина Калчева.


В постановката освен Веселина Калчева и Краси Добрев участват още Гергана Господинова, Петя Бончева, Росен Радев и Елза Клавел. „Всеки от актьорите играе по няколко разнообразни роли в спектакъла, не им дадох еднотипни персонажи, исках да им е интересно на сцената и да представя таланта им разностранно“ – разказа Джани. Музиката в спектакъла е дело на Иван Кръстев.
 

След премиерното представление на „Малката русалка“, варненци ще могат да се насладят на приказната феерия и в събота от 11 часа.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна