IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:06 | 4 януари 2017
Обновен: 13:45 | 19 април 2024

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

Конкурс на Медийна група "Черно море" - Защо да остана във Варна?

По материала работи: Пламен Янков
Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

Защо да остана тук?  Нямам развитие тук! 

На 17 години всеки млад човек като мен се пита тези въпроси. Защо да остане в родния си град, като може да отиде на друго място и да остави вече до болка познатото. Е, аз съм от типа тийнейджъри, които желаят да си останат в родната и толкова красива ВАРНА. Да, горда съм, че живея, уча и се развивам точно в този уникален град!


Казват, че всяко място има скрита магия – онова нещо, което те заинтригува, поглъща, променя и те кара да осъзнаеш, че вече не си същия, а напротив – много по-добър си. Някой градове постигат това, чрез вековната си история, други чрез впечатляващата си архитектура, а трети – с неповторими природни ресурси. Е, моята Варна – онази, която ме прави щастлива, която ме прави Мен, е от онзи тип, който е благословен с несравнима магия! Най-хубавото е, че варненската магия е не само в историята, находките и морето – тя е в хоратa! Онези, които създават, променят и вдъхновяват без да носят гръмки титли! Онези, които искат да градят, защото вярват в нашия град и потенциала му!

 

До преди година не знаех, че на територията на Варна се провеждат много и разнообразни събития, насочени основно към младежката общност, защото тогава не е имало човек, който да ми разкаже за тях и да ме подтикне да участвам. По-лошото е, че има младежи, които все още не са запознати с тези събития или просто ги подминават, смятайки ги за „скучни“. Мои съученици ми задават въпроса „Защо?“ – защо ходя на подобни събития доброволно, защо искам да се развивам в град, който бил „еднообразен“. Отговорът е много прост, но комплексен – чрез подобен тип мероприятия печелиш много приятели, пречупваш се и общуваш с хората свободно, без притеснения и предразсъдъци, обогатяваш знанията си, ставаш толерантен и намирането на работа става много по-лесно, когато работодателите видят, че си деен млад човек. Преди година и аз открих магията на Варна – за мен, тя носеше името Клуб „Млад предприемач” към Студентски съвет на Икономически университет-Варна. Страхотни млади хора – ученици и студенти, които искаха да покажат на връстниците си, че има множество невероятни възможности пред тях и само трябва да ги грабнат. Да, може би звучи твърде идеалистично, но днес, година по-късно, аз съм част от активната младежка общност на Варна. 


За този период  - посетих обучения за доброволчество и предприемачество, станах част от събития като -  TEDxVarna, ABLE Mentor -Varna и Идеите – Това сме ние 5. Бях достатъчно уверена в себе си, за да стана доброволец на младежкия фестивал FUNCITY + - колекция от младежки събития, ориентирани, както към широката общественост и младите граждани на Варна, така и към гости на града; бях доброволец на Tryvna Ultra 2016 и Persenk Ultra 2016 – ултрамаратони, провеждани ежегодно, а в момента аз и мои съученици разработваме събития, чрез които да наберем средства за Карин дом. Това са само част от мероприятията и проектите на които съм присъствала. Точно те ме направиха човекът, който съм в момента. Магията на Варна ме превърна в много по-зрял и отговорен млад човек! За този период израснах много – дори имах възможност да представя собствена бизнес идея пред чуждестранни инвеститори! Най-осезаемата положителна част от всичко това е, че с времето забелязвам как все повече мои съученици и приятели, на които съм споделила за полезни и интересни събития разказват на свои познати какво са преживели на даденото събитие, идват заедно на следващо и се получава верижна реакция. Получава се сплотена общност. И аз, онова допреди година срамежливо момиче, съм причина и част от нея!


Давам си сметка, че аз съм тази, която съм заради града, в който живея и хората, с които общувам ежедневно – това е и причината, която ме кара да вярвам, че Варна предлага развитието, което искам за себе си. Аз съм Станислава – ученичка, доброволец и един от многото притежатели на най-ценното варненско вълшебство. Аз съм това, което е Варна за мен – магия на активните, магия на младите, магия, която създава, променя и вдъхновява лидери!

 

Автор: Станислава Дамянова Иванова

Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”

XI “д” клас

17 години

 

Повече за конкурса можете да прочетете тук


Четете още:
Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?
Десислава Василева: Защо да остана във Варна?

Коментари

Новини Варна