IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
09:47 | 15 януари 2017
Обновен: 22:22 | 24 април 2024

Йоанна Колева: Защо да остана във Варна?

Конкурс на медийна група „Черно море”

По материала работи: Юлиян Атанасов
Йоанна Колева: Защо да остана във Варна?

"Защо да остана във Варна?"- често ми задават този въпрос и често не харесват отговора, който давам. И мен като повечето млади хора ме привлича шанса, която ми предоставя запада, привлича ме непознатата свобода и необятни възможности. И аз искам да посетя чужбина, но не бих могла да живия там. Защо ли?

 

Защото, всеки ден виждам много хора да се оплакват от своите високи сметки,  от голямата безработица, от разбитите пътища и още сто и едно неща. Това кара много хора да оставят своите близки, семейство и дом и да заминат и да заменят своят свят за друг- бляскав, идеален, много красив и безоблачен. Но тези хора са тъжни, те са самотни, бързат да се върнат при първа възможност и да грабят от живота, който са оставили по една или друга причина. Те бързат да наваксат пропуснатото. Да те имат пари, имат хубава и платена работа там далеч, но не са щастливи, не са истински, не са себе си. Но нищо там на другото място не е сигурно.

 

Те са далеч от родния дом, далеч от приятелите и близките, далеч от морската градина, далеч от пуканките на ъгъла на фестивалния комплекс, далеч от кварталната площадка на която са израснали и са създали верни приятелства. Колко излъгани има, по отношение на лесна работа, лесни пари. Всичко това е всъщност един живот назаем.

 

Аз обичам Варна, той е моят роден град. Тук е моето настояще, моето минало и моето бъдеще. Варна е голям град- морската столица на България с много забележителности и голяма история. Той е моят мегаполис. Всеки ден откривам по нещо ново, когато се разхождам или когато чета за града. През лятото града се преобразява и претърпява една метаморфоза. Изпълва се с една неспирна върволица от туристи, чува се разнородна реч, красив поток от чужди звуци, поток от туристи, които се наслаждават на моят град, разхождат се и му се възхищават. Виждат Варна с очите,  с които  и аз я виждам и много мои приятели също.

 

Преди много години мама се е влюбила във Варна и го е избрала за себе си като свой град. Благодарна съм ѝ за това, че съм родена тук и мога да се наслаждавам неспирно на чудното преобразяване на града през различните сезони. Мога да усетя как се разцъфтява града през пролетта, как заразява с живот всичко покрай себе си. През лятото Варна е море, плаж и слънце, Морска градина и отдих. Есента на Варна е красива, пастелно цветна, леко дъждовна, но много нежна. Е, зимата е малко ветровита, малко навяваща и студена, особено тази. Варна е различна във всеки един момент, Варна дава на всички едно многолитно усещане за онези мегаполиси, към които се стремят голяма част от хората. Разхождайки се по улиците ѝ винаги ще намериш едно лице, което да се усмихне и да ти каже- Здравей приятелю мой, как си?. Можеш да седнеш на пейка и да се насладиш на шума и глъчката около себе си и отново да поемеш по задачите.  Обичам хаоса на Варна, когато завали дъжд или падне сняг, как всичко замръзва и застива, като картина.

 

Варна завинаги ще остане в сърцето в сърцето ми. Той е древен град с богата история и много забележителности. Одесос, или днешна Варна, е основан от изселници от малоазийския град Милет през втората четвърт на 6-ти век преди новата ера. Името на града значи Odessos- селище, разположено на вода, "Воден град". Градът се развива като полисен тип град-държава, със самостоятелно управление. За кратко време Одесос става един от най-значителните пристанищни и търговски центрове по Черноморието. Свидетелство за неговото икономическо въздигане е сеченето на собствени монети - отначало от сребро и бронз, а през втората половина на 3-ти век пр.н.ера- и статери от злато. Варна става център на Северното Черноморие и е отправна точка при проектирането и строежа на множеството курорти около нея. Развиват се морските професии- от риболова до трансфера на стоки между Изтока и Запада.

 

Днес е културен и икономически развиващ се град, третият по големина в България след София и Пловдив. Избран е европейска младежка столица  през 2017г.Варна се развива икономически и културно през всички периоди и доказва своята значимост. Развиват се различни отрасли на икономическата дейност, на търговията и културата. Моят град се гордее със своите  училища и университети, доказа ли се в цял свят, с бъдещите творци, които подготвя. Много ученици от гимназиите печелят медали по математика, астрономия, информатика и др. науки. Много студенти на Медицинския и Техническия университет печелят награди на престижни международни научни форуми. Ежегодно Кмета на Варна награждава доказалите се ученици, учители и студенти за творческите им усилия и стремежа за познание. Затова обичам Варна. Тя ми дава много неща и мога да се развивам в различни области, както аз, така и моите връстници. Часовете по Биология ми разкриха богатството на флората и фауната на Варна. С обиколката на музеите се запознах с миналото и значимостта на града, с неговото богатство и велики хора, които са допринесли за развитието му.

 

Аз съм решила за себе си– Ще остана, ще живея, ще уча и работя във Варна, защото я oбичам.Тя ми липсва винаги, когато съм далеч от нея, макар да знам, че е на 200 или 500 км. Още щом потегля на път, Варна вече ми липсва. Когато се прибера ме обзема едно спокойствие, една сигурност, че съм у дома и всичко е както трябва. Искам да се развивам тук в Моя град, да работя и да предам моята любов след време на моите деца.

Варна е в сърцето ми.

Варна е моят град.

Обичам те Варна.

 

Йоанна Веселинова Колева, 15г.

Ученичка IX- „а” клас, III- та Природо математическа гимназия „Академик Методий Попов”, гр. Варна

 

Четете още:Катерина Атанасова: Защо да остана във Варна?

Стела Начева: Защо да остана във Варна?

Коментари

Новини Варна