IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:09 | 13 януари 2017
Обновен: 13:15 | 25 април 2024

Стела Начева: Защо да остана във Варна?

Конкурс на Медийна група „Черно море“

По материала работи: Пламен Янков
Стела Начева: Защо да остана във Варна?

Защо искам да остана във Варна? Често си задавам този въпрос. Толкова много неща ме влекат към чужбина. Защо още съм тук? Всеки ден чувам хората да се оплакват от непочистените улици, прекалено високите сметки и още сто неща, които те не харесват във Варна. Това може да звучи наистина ужасно, но за мен то е повече от прекрасно! Но нека не прибързвам и започна от самото начало.

 

Още от съвсем малка винаги ми е било приятно да се разхождам из града. Виждах различните квартали и улички като нещо изумително! Все намирах нещо ново, ако ще да бъде голям парк или малко цвете. За мен всичко това беше уникално. Най-често се разхождах из морската градина. Там се запознах с много нови хора, които днес са ми приятели. Понякога ходих на плаж, понякога пък си оставах на центъра. Звучи малко еднообразно, но всъщност е обратното. Познавам много хора, които ме питат, дали не ми омръзва да ходя на едни и същи места постоянно. Да, може би те са еднакви, но в същото време са толкова различни! Всеки път, когато отида някъде, намирам нещо ново! Всеки нов човек, всяка нова песен, пусната в магазина. Това за мен прави всяка една минута прекарана там уникална!

 

Лятото е любимата ми част от годината! Тогава градът е толкова динамичен! Хората се забавляват ден и нощ. Толкова много туристи идват тук, че няма нужда да пътувам! Всеки ден мога да ходя на плаж или да се забавлявам някъде с приятели! Тогава имам свободата да правя каквото си поискам и да избирам от многото дейности, които градът ми предлага. През този сезон се чувствам прекрасно!

 

После идва есента и всички тръгват на училище. Темпото на града се забавя и всичко става по- спокойно. Това е добро време да седнеш сам на плажа и да почетеш някоя любима книга с кафе в ръката. Или да седнеш на някоя пейка с приятел и да си говорите, докато листата бавно и грациозно падат около вас. Може също просто да си останете у вас и да гледате някой интересен филм. Дори и в този спокоен сезон, когато вече е студено за плаж, но не и за кратка разходка, има какво да се прави.

 

Щом дойде зимата, всички бързат да се прибират, защото е студено. Аз предпочитам да изляза навън, да се разходя из снега, да си взема горещо кафе и дори да намеря заледена уличка да се попързалям. Докато всички се оплакват, че са закъсали или че праз улицата им не е минал снегорин, аз се възползвам от всеки такъв момент и се наслаждавам на този студен, но красив сезон!

 

Щом дойде пролетта, всичко живва! Цветята растат, времето се затопля и хората отново излизат навън! Варна постепенно пак става толкова динамична, колкото е била преди! Хората заменят тежките зимни дрехи с леките пролетни. И всичко се повтаря по еднакъв, но някакси различен начин!

 

Та нека се върна към началото, където казах как всички се оплакват от мръсните улици и още сто неща, които не им харесват. Да, някои улици са непочистени и да, някои паркове са неподдържани, но какво лошо има в това? Ние сме израсли по тези места и те ни носят спомените, които ще помним години наред. Някои хора се оплакват от младите хора във Варна, как са много шумни и нетърпими, но ето че Варна е младежка столица на културата тази година! Нека спрем да се оплакваме от незначимите недостатъци и погледнем хубавата страна на града. Ако все гледаме лошото, няма как да видим доброто. Защо да не се заредим всички с позитивизъм и превърнем недостатъците в качества?

 

Искам да остана във Варна, защото тя е моят град, моето място! Обичам всичко в нея дори и нейните съвършени недостатъци!

 

Стела Нелкова Начева 

МФУ "Шарл Перо" - Варна

Възраст - 13 години

8 клас

 

Четете още До 31 януари изпращайте есета за Конкурса на Медийна група Черно море

 

Георг Начев: Защо да остана във Варна?

Радостина Желязкова: Защо да остана във Варна?

 

Теменуга Калчева: Защо да остана във Варна?

 

Илиян Кънчев: Защо да остана във Варна?

 

Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?

 

Миглена Танчева: Защо да остана във Варна?
 

Десислава Василева: Защо да остана във Варна?

 

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

 

Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?

 

Камелия Панайотова: Защо да остана във Варна?

Коментари

Новини Варна