IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:52 | 13 януари 2017
Обновен: 23:05 | 22 април 2024

Катерина Атанасова: Защо да остана във Варна?

Конкурс на Медийна група „Черно море“

По материала работи: Слав Велев
Катерина Атанасова: Защо да остана във Варна?

Варна – това е моят роден дом, роден град, моето отечество. Както казва писателят Йордан Радичков „Всеки човек има едно малко отечество: това е родното място, къщата, от чийто праг за пръв път е погледнал света…“ така живее в душата ми моят град. Във Варна са родителите, братя, сестри, роднини, съученици и приятели. Варна е моят свят, защото е свързан със спомените за детството и юношеството, с радостните семейни празници.


Варна е град с богата и славна история. Градът е основан под името Одесос през VI в.пр.Хр. от малоазийските гърци. Една от забележителностите му днес са Римските терми – бани от II век, заемали централно място в обществения живот на града в продължение на три столетия. 


Варна е третият по големина град в България и един от основните културни центрове. Морският град е обявен за Европейска младежка столица. Получава признание от всички европейски държави. 


Морската индустрия е отрасъл, характерен за града. Пристанище Варна е разположено на Черноморското крайбрежие. То е най-голямото българско пристанище. 


Варна е сред най-важните университетски центрове в страната с осем висши училища, в които се обучават над 30 000 студенти: Това дава възможност на много млади хора да се реализират в различни области. 


Една от забележителностите на града е Фестивалният и конгресен център – Варна (ФКЦ), открит през 1986 г. От създаването си той се налага като център на най-престижните местни събития в сферата на изкуството и културата. Там, освен артистични прояви и фестивали, се организират и научни срещи, семинари. Варна разполага с драматичен театър, детски и куклен театър, както и с един частен театър.


Други забележителности са: Варненската астрономическа обсерватория и планетариум, „Фонтанът на сирените“ в Морската градина (скулптор Кирил Шиваров), Делфинариум – Варна, катедрален храм „Свето Успение Богородично“. 
Градът има многогодишни традиции в спорта. Действащи са няколко футболни стадиона, сред които базите на ПФК Черно море и ПФК Спартак. 


Варна е родно място на много хора, реализирали се в различни области на културата. Актьорите Катя Динева, Христо Гърбов, Иван Кондов, Стефан Мавродиев са от морската столица. Гордея се с моя красив град!


И все пак в шеметния ход на времето всеки търси своето място – стреми се да утвърди себе си като личност, да остави следа. Това е и моята цел – да намеря своя път, своето достойно място във Варна – уникална със своята история, култура и природа. Вярвам, че моето образование, моите знания и умения, изявата ми в професията, която ще упражнявам, ще бъдат на нивото на европейците, дори ще ги превъзхождам. Зная, че тук ще докажа най-достойните български черти: трудолюбие, ентусиазъм, предприемчивост, толерантност. Направила съм категорично и самостоятелно своя избор. Смятам, че се ръководя от разумни доводи, добре осъзнати цели и нося отговорността за всичко, което вярвам, че ще постигна. За всеки човек, независимо в каква възраст е, образованието е най-важният приоритет. Известно е, че образованието е било по традиция основна ценност на българина и той е бил готов „да отделя от залъка си“, за да изучи децата си. Това остава валидно и днес, всички сме убедени в правотата на Платон, че „насоката, която образованието дава на един човек, определя бъдещия му живот.“ Ще завърша образованието си тук, защото то има здрави традиции и е доказало това на практика. 


Натрупаният опит ни убеждава, че смисълът на познанието е да можеш да го прилагаш в ежедневието си, да си служиш с него и че крайната цел на образованието не е знанието, а действието. Защото, ако се вгледаме в реалността, която в момента ни заобикаля, бихме чули твърденията, че Европа е доброто място за реализация, там всичко е по-добро, но ние не вярваме в себе си, не вярваме в собствения си капацитет да се възползваме от тези възможности. Липсата на работа и на личностна реализация след дипломирането, бедността и обезверяването поставят прегради пред мечтите. Но понеже човекът е устроен така, че не иска да бъде победен, а да бъде победител, той започва борба за мечтите си. 


„Човекът все пак трябва да носи в себе си хаоса, за да даде живот на една бляскава звезда“ – казва Ницше. Нито един художник, не би нарисувал своята картина, нито един генерал не би спечелил своята битка, нито един народ не би постигнал свободата си без светъл хоризонт от ценности – всичко това би ни го осигурил родният свят, където е физическото и духовното ни начало. 


Пред нас, пред цялата нация стои отговорността да променим живота си, да поведем упорита, непрестанна борба за възвръщане на българското и човешкото у всеки член на обществото. От нас зависи нейното достойно бъдеще, ние сме тези, които ще възвърнат изгубената вяра на българина в родното. Затова заявявам: Ще уча и ще успея във Варна!
 

Катерина Свиленова Атанасова
IX Д клас, Трета природоматематическа гимназия „Академик Методи Попов“ – Варна


Четете още:

 

До 31 януари изпращайте есета за Конкурса на Медийна група Черно море

 

Георг Начев: Защо да остана във Варна?

 

Радостина Желязкова: Защо да остана във Варна?

 

Теменуга Калчева: Защо да остана във Варна?

 

Илиян Кънчев: Защо да остана във Варна?

 

Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?

 

Миглена Танчева: Защо да остана във Варна?
 

Десислава Василева: Защо да остана във Варна?

 

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

 

Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?

 

Камелия Панайотова: Защо да остана във Варна?


 

Коментари

Новини Варна