IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
21:18 | 17 февруари 2017
Обновен: 19:07 | 14 март 2024

Юбилейна изложба на Васил Василев откриха в Градската художествена галерия (СНИМКИ)

Творци, общественици и приятели поздравиха носителя на награда Варна за живопис

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Изложба "Васил Василев на 60 години" беше открита в Градската художествена галерия. Експозицията е по повод юбилея на носителя на награда Варна за живопис, който той отпразнува на 9 февруари. "За първи път съм толкова развълнуван на откриването на моя изложба и това се дължи на вашето отношение към мен. Не мога да опиша как се чувствам, не мога да намеря думи, които да отговорят на състоянието ми. Благодаря ви, че сте ми на гости" - се обърна Васил Василев към всички приятели и гости на откриването на експозицията.

 


Изложбата проследява 30 години от творческия път на художника, който започва с дипломната му работа.
 

 


Произведението е собственост на ГХГ "Борис Георгиев" и може да бъде видяно в експозицията. „Това е картина на един мощен самотен човек в някакво пространство. Неговият професор му изиграва особен номер, като му дава задачата да изгради тази композиция в кафява тоналност - това е една от най-сложните живописни тоналности, малко хора успяват в нея, Рембранд е един от тях. Васил прави тази картина в кафяво, но след това много бързо я трансформира в друга тоналност - зелено, сиво-черна. Зеленото в началото на неговия творчески път става любимата му гама“, отбеляза изкуствоведът Румен Серафимов.

 

 

Според него в последните 20 г. живописта на Васил Василев много се променя, като цветовете стават озарени от много светлина и са изключително богати.  Анализаторът подчерта също, че художникът е избрал експресионистичния стил на изразяване, тъй като усеща, че той ще му даде най-голяма свобода и отговаря най-пълно на темпераментната му и чувствена природа. 


Еротизмът и неорелигиозната образност са две от характерните теми в творчеството на Васил Василев. В неговите картини живеят ангели херувими с шест очи, а хората са поставени на границата между земния и небесния свят. 


„Васил Василев и на 60 г. продължава с младежка жизненост да се радва на света, въпреки че този свят е много тревожен, много объркан и хаотичен, но той се радва на този свят и тази своя виталност успява да превъплъти в прекрасните си картини“, обобщи Румен Серафимов.


 


В юбилейната изложба са представени и 20 нови картини, които Васил Василев е нарисувал през последните 2 години.


Изложбата в Градската художествена галерия може да бъде разгледана до 3 март. "За нас е изключителна чест, че можем да отбележим юбилея на Васко Василев с тази прекрасна изложба и да го поздравим за творческите му постижения. Подготвили сме поздравителен адрес, в който сме се помъчили да отразим всичко това, което виждаме като негов принос в изкуството, не само на Варна, но и в съвременното ни изкуство като цяло. Аз няма да чета адреса, защото той е за него. Това е неговата награда, неговият подарък, неговият духовен орден, който ние можем да му дадем" - обяви директорът на ГХГ „Борис Георгиев“ Пламена Димитрова - Рачева.


Тя припоми, че е имала честта да открие първата изложба на Васко във Варна през 1984 г. в Младежкия дом. "Спомням си, че тогава толкова много харесах картините му, че направих публикация в списание "Изкуство", радвам се за това, защото който сега реши да проследи творчеството на Васко назад, чрез писаното слово, ще може да го направи" - отбеляза Пламена Димитрова - Рачева.

 

"Харесвам изкуството на Васко Василев, защото в него има много ангели... Харесвам изкуството на Васко Василев, защото неговите ангели са с хората - тук на земята и светът около тях е магично красив и обагрен с чистото излъчване на цветовете. Трябва да се взрем в картините му и да се зарадваме - че светът в тях е толкова хармоничен, че в него жените са извън ежедневието си - те танцуват и се движат в пространството на духовната си същност и затова около тях е толкова цветно, красиво и романтично. Харесвам живописта на Васко Василев, защото я чувствам като нещо, което имам в моя личен свят и разбиране за изкуство - на визия, на поетични представи и на романтични желания" - обобщи директорът на Градската художествена галерия.

 

 

Портрети на двете дъщери на Васил Василев.

 

 

Автопортрет


 


 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Четете още:

Юбилейна изложба на Васил Василев реди Градската художествена г


Васил Василев: Истинският художник рисува по цял ден

Коментари

Новини Варна