IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
12:07 | 18 май 2017
Обновен: 16:14 | 24 април 2024

Започна юбилейният 70-ти фестивал в Кан

Тази година с две български участия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Започна юбилейният 70-ти фестивал в Кан

Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на 17 май с първата прожекция и гала вечер и ще продължи до 28 май. Тази година фестивалът е подкрепен с безпрецедентна охрана заради заплахата от терористични атаки. На официалния плакат на фестивала е снимка на Клаудия Кардинале, танцуваща на покрив в Рим през 1959 г. Зорки очи забелязаха, че Кардинале е вталена с фотошоп в сравнение с оригинала, но актрисата защити публично плаката.

 

Тазгодишното издание ще бъде особено вълнуващо за нас, защото ще имаме две български участия - пълнометражният филм на Стефан Командарев "Посоки" и копродукцията "Уестърн" с участие от българска страна на продуцентското студио на братя Чучкови. Журито за основната селекция, от която ще се излъчи "Златната палма" е председателствано от режисьора Педро Алмодовар - един от любимците на Кан - печелил награди от фестивала в различни секции, както и член на журито в предишни издания. Още на конференцията по откриването между него и друг член - Уил Смит прехвърчаха искри по повод телевизионната мрежа Netflix. Тази година Netflix са с два филма, но от догодина от управата на фестивала няма да допуснат за селекция филми, които не са минали на широк екран във Франция. Което доста би ограничило телевизионната мрежа.

 

Още: Германската режисьорка Марен Аде, която миналата година прослави българските кукери с филма си "Тони Ердман", актрисите Джесика Частейн и Фан Бинбин, Аниес Жауи, актьорът Уил Смит, режисьорите Парк Чан Уук и Паоло Сорентино, композиторът Габриел Яред. Жури за секцията Късометражно кино е румънският режисьор Кристиан Мингиу, за Камера Д'ор е актрисата Сандрин Киберлен, а за Специален поглед (където се състезава "Посоки") е актрисата Ума Търман.

 

Програмата тази година е много разнообразна и богата, но с особено вълнение се чакат новите филми на Михаел Ханеке, София Копола, Йоргос Лантимос, Тод Хейнс и Тайлър Шеридън. В секцията с късометражните филми предизвикват интерес режисьорските дебюти на актрисите Кристен Стюарт, Ванеса Редгрейв и Робин Райт.Режисьорът с общо 4 Оскара (по два за режисура и за най-добър филм) Алехандро Иняриту и неговият дългогодишен оператор Емануел Любезки с три Оскара ще представят своя инсталация с виртуална реалност. Два сериала за пръв път в историята на фестивала ще дебютират с новите си сезони - това са култовият сериал Туин Пийкс - трети сезон, и страхотният "Върхът на езерото" - втори сезон. Но това не е случайно, тъй като и Дейвид Линч и Джейн Кемпиън, съответни техни режисьори, са печелили Златна палма.

Четете още: Започват Кирило-Методиевите дни

Коментари

Новини Варна